Edinburgh / Bezienswaardigheden / Arthur's Seat

Arthur's Seat (Holyrood Park)

Beklim de uitgedoofde vulkaan van Edinburgh

Edinburgh

Arthur's Seat is de kenmerkende heuvel van Edinburgh gelegen in Holyrood Park. Vanaf de 251 meter hoge op heb je schitterend uitzicht op Edinburgh.

Praktische info Arthur's Seat

Lokatie Arthurs Seat is onderdeel van Holyrood Park; dit is het park dat begint bij het Palace of Holyroodhouse op het einde van de Royal Mile. Wanneer u de route 'main path' (rode route) volgt zult u met uw hike ruim een half uur onderweg zijn naar de top. De totale loop van 3,7 kilometer kunt u binnen twee uur afleggen. U kunt echter meerdere routes lopen op Arthur's Peak; dit artikel legt alle wandelroutes uitgebreid uit.

On top of the world na een beklimming van Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is de belangrijkste heuvel van de heuvelgroep, die voor een groot deel van Holyrood Park vormen. Holyrood Park is erg geliefd onder natuurliefhebbers en wandelaars. Geniet bovenop de heuvel van 251 meter boven zeespiegel van een prachtig uitzicht over de stad en andere plekken, zoals het gezellige dorpje Duddingston.

Arthur’s Seat

Wanneer je een stevige wandeling aankan, is het vanaf Holyrood Palace iets minder dan een uurtje klimmen naar de top van Arthur’s Seat. De heuvel was vroeger een vulkaan ten oosten van het centrum van Edinburgh. Tegenwoordig is deze vulkaan uitgedoofd. Waar de naam van de heuvel vandaan komt, is niet helemaal zeker. Er wordt beweerd dat het iets te maken heeft met de mythische verhalen over King Arthur, aangezien er door heel Groot-Brittannië meerdere bergtoppen een dergelijke naam hebben.

Arthur's Seat EdinburghArthur's Seat vanuit het centrum van Edinburgh
Arthur's SeatUitzicht op de top van Arthur's Seat

De wandeling

Wanneer je de top van Arthur’s Seat wil bereiken, moet je stevig in je schoenen staan. Er is wel een officieel pad te bewandelen, maar zeker in de wintermaanden ligt hier veel ijs op, waardoor de kans op uitglijden groot is. Verder wandelen over de grasvlakte is hierbij verstandiger. Het laatste stuk naar de top bevat echter ook relingen met kettingen voor het houvast. Het uitzicht van 360 graden in de rondte op de top van Arthur’s Seat, is de klim echter meer dan waard. Boven op de top kun je eveneens het grote kompas bezichtigen en de restanten van een heuvelfort.

De omgeving

Rondom Arthur’s Seat kun je ook genieten van een aantal gletsjermeren, zoals Dunsapie Loch en St. Margaret’s Loch. Of bezoek het dorpje Duddingston, dat ligt aan de zuidoost helling van Arthur’s Seat. Vanuit Holyrood kun je het dorpje bereiken, maar je kunt ook de Arthur’s Seat over klimmen. Of stap in de Railway Path, een trein die vertrekt bij de Commonwealth Pool. The Innocent was de eerste trein, die vertrok in 1831 en die kool en agrarische producten vervoerde van Lothian naar Edinburgh.

Duddingston

Duddingston is een van de oudste dorpjes in de omgeving en stamt uit de twaalfde eeuw. Er is de oudste pub in Schotland te vinden, namelijk The Sheep’s Heid Inn, die teruggaat tot 1360. Bij The Sheep’s Heid Inn kun je ook de oudste houten bowlingbaan huren. Voor mensen, die geen genoeg krijgen van de Schotse natuur, is er nog de Dr. Neil’s Garden, een voorheen private tuin van Dr. Neil en zijn vrouw naast de kerk van Duddingston. Vanaf 1965 hebben Neil en Nancy de eerdere woestenij aan grond omgetoverd tot een prachtige en rustieke tuin.


Waar ligt Arthur's Seat?

Edinburgh bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 584 reviews
19 september 2020 Maarten: "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de bezienswaardigheden in Edinburgh."