Edinburgh / Bezienswaardigheden / Calton Hill

Calton Hill Edinburgh

Uitzicht vanaf de heuvel in Edinburgh met het nationale monument

Calton Hill Edinburgh

Alle info over Calton Hill bezoeken, de heuvel met mooi uitzicht in het centrum van Edinburgh en met het onvoltooide nationale monument.

Praktische info Calton Hill

Bereikbaarheid Calton Hill is makkelijk te bereiken. Te voet bent u in ongeveer vijf minuten op de top van de heuvel middels een trap aan Regent Road (zuidkant) of via het Royal Terrace (noordkant).

Calton Hill en zijn spraakmakende monumenten

Aan de oostzijde van de wijk New Town in het Schotse Edinburgh ligt een honderd meter hoge vulkanische heuvel: Calton Hill. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad Edinburgh en de verdere omgeving, maar Calton Hill is niet bekend geworden om zijn mooie panorama. Op Calton Hill vind je een aantal zeer bekende Schotse monumenten in een klassieke stijl vervaardigd, waardoor de heuvel ook wel het Athene van het noorden genoemd wordt.

Het Parthenon van Edinburgh

Het meest bekende monument is het naar een Griekse tempel uitziende National Monument. Dit monument is nooit voltooid en is een productie van de architecten Charles Robert Cockerell en William Henry Playfair. Het nationale monument is gebouwd tussen 1822 en 1829 en moest mensen laten denken aan het Parthenon van Athene. Het monument op Calton Hill gedenkt de slachtoffers van de napoleontische oorlogen, die hebben plaatsgevonden tussen 1803 en 1815. De bouw van het National Monument is in 1829 stilgelegd, omdat verdere fondsen ontbraken.

Calton Hillhet Nelson Monument en het onvoltooide nationale monument
Calton Hill EdinburghZicht op Calton Hill

Het Nelson Monument

Ter ere van admiraal Horatio Nelson is ook een monument opgericht. Dit monument werd gebouwd tussen 1807 en 1815 en gedenkt de overwinning van Nelson van 1805 gedurende de Zeeslag bij Trafalgar. Het monument heeft de vorm van een telescoop en het staat mensen vrij deze te beklimmen, want bovenop het monument bevindt zich een tijdbal die diende voor de scheepvaart en stipt een uur aangeeft.

Dugald Stewart Monument

Het Dugald Stewart Monument is opgericht ter ere van de Schotse schrijver en filosoof Dugald Stewart. Ook dit monument is gebaseerd op een Atheense tegenhanger, namelijk het Monument van Lysicrates, en is gebouwd in 1831 door de architect Playfair.

Het nieuwe observatorium

De toren, waar nu het Camera Obscura en World of Illusions in is gevestigd, huisvestte voorheen het stadsobservatorium. Dit observatorium is in de negentiende verhuisd naar een nieuwe locatie, namelijk op Calton Hill. Het stuk grond is omsloten door een grensmuur, waarop een monument voor John Playfair te vinden is.


Waar ligt Calton Hill in Edinburgh?

Edinburgh Calton Hill
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."