Edinburgh / Bezienswaardigheden / Scott Monument

Scott Monument Edinburgh

Het opvallende monument van Sir Walter Scott in Edinburgh

Scott Monument Edinburgh

Het opvallende Scott Monument, gelegen in de Princes Street Gardens van Edinburgh is een monument voor de Schotse schrijver Sir Walter Scott.

Info Scott Monument

Adres E. Princes St Gardens, Edinburgh EH2 2EJ

De grondlegger van de historisch romans

Ivanhoe is een van de eerste historische romans ter wereld en legde de basis voor een heel nieuw genre binnen de literatuur. Ivanhoe werd geschreven door de Schotse auteur Sir Walter Scott. Vanwege deze belangrijke invloed op de Schotse (en wereldwijde) literatuur is er aan de rand van de Princes Street Gardens een monument opgericht voor de Schotse schrijver direct na zijn dood in 1832: het Scott monument.

Een bezoek aan het monument

Het Scott Monument in Edinburgh is een Victoriaans gotisch monument in de vorm van een toren, waar Sir Walter Scott samen met zijn hond op de spits is afgebeeld, uitrustend na een dag schrijven. Het monument is bijna 62 meter hoog, waardoor het het op een na grootste monument ter ere van een auteur is. De grootste staat in Havanna. Via een smalle wenteltrap kan de toren ook beklommen worden, waarbij op verscheidene hoogten een uitkijkplateau is met uitzicht over de stad Edinburgh.

Wat te zien

Naast het beeld dat uit marmer is vervaardigd van Scott en zijn hond zijn er nog 68 andere beelden in het monument verwerkt, waarvan er 64 met het blote oog gezien kunnen worden vanaf de grond. De beelden bestaan onder andere uit andere Schotse dichters en schrijvers.

Scott Monument
Monument Edinburgh

Waar ligt het monument in Edinburgh?

Edinburgh monument
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."