Edinburgh / Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Top 20 Activiteiten & Bezienswaardigheden Edinburgh

Edinburgh bezienswaardigheden

Wat doen in Edinburgh? Bezienswaardigheden Edinburgh Top 20, een overzicht van toeristische attracties, excursies en activiteiten in deze Schotse stad. Wat zijn de bezienswaardigheden in Edinburgh?

Top 20 van bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh is een veelzijdige stad, waar iedereen zich wel kan vermaken. Het is een stad vol middeleeuwse geschiedenis met kastelen, talrijke musea, mooie bezienswaardigheden en leuke evenementen. De stad is meer dan alleen de Royal Mile of Edinburgh Castle. Tijdens je bezoek aan de Schotse hoofdstad is het raadzaam om zeker onderstaande top 20 van beste en meest bezochte bezienswaardigheden te raadplegen, opdat je niks van deze bijzondere stad mist. Klik op een van deze hoogtepunten voor meer informatie over deze unieke bezienswaardigheden van Edinburgh.

Edinburgh Castle

1. Edinburgh Castle

De meest bekende toeristische attractie blijft Edinburgs kasteel op Castle Rock. Edinburgh Castle is gebouwd op vulkanische grond en heeft eeuwen gediend als een koninklijk paleis en als garnizoenkasteel. Tegenwoordig zijn er een aantal musea in het kasteel gevestigd, zoals het National War Museum. Ook kun je de Schotse kroonjuwelen in het kasteel aanschouwen. Bezoek beroemde vertrekken, zoals de Great Hall en de St. Margaret’s Chapel en leer meer over de Schotse vorsten en garnizoenen die hier jaren vertoefd hebben. Meer info 'Edinburgh Castle'.

Old Town Edinburgh

2. Old Town of Edinburgh & Royal Mile

Old Town is de wijk in Edinburgh, waar de meeste toeristische attracties van Edinburgh te vinden zijn. De Royal Mile is de hoofdstraat van deze Edinburgse wijk en bestaat uit de kleinere straten: Castlehill, Cannongate, Lawnmarket en High Street. De straat loopt van de Castle Rock, waarop Edinburgh Castle ligt, naar het Holyrood Palace. Aan de Royal Mile vind je bijvoorbeeld bezienswaardigheden, zoals St. Giles Cathedral, The Scotch Whisky Experience en de World of Illusions. Meer info 'Old Town'.

Palace of Holyroodhouse

3. Palace of Holyroodhouse

Aan de voet van de Royal Mile werd door koning David I in de twaalfde eeuw een klooster gesticht, dat al vrij snel uitgebreid werd tot hoofdverblijfplaats van de Schotse monarchen. Tegenwoordig is Holyroodhouse de verblijfplaats van de Britse koningin, wanneer ze voor staatszaken in Schotland is. In Holyrood Palace zijn een aantal highlights van de stad te vinden, zoals de Great Gallery, de Queen Gallery en de Palace Gardens.

Royal Yacht Brittania

4. Royal Yacht Brittania & Leith

44 jaar lang was het schip het officiële vervoersmiddel van de Britse koninklijke familie over zee: The Royal Yacht Britannia. Tegenwoordig kun je het jacht bezoeken in de havenplaats van Edinburgh, Leith. Bezoek het uit vijf dekken bestaande jacht van de koninklijke familie samen met een audiogids en leer meer over de staatsvertrekken en de kajuiten van de bemanning. De Royal Yacht Britannia was vooral bekend om de grote staatsbanketten, die er aan dek georganiseerd werden.

Bezienswaardigheden Edinburgh Scotland

5. The Real Mary Kings Close

Tegenover de St. Giles Cathedral op de Royal Mile, vind je de Mary King’s Close, een middels een hek of poort afgesloten steeg dat een privé eigendom vormt. Tegenwoordig is de Real Mary King’s Close bekend als een ondergronds netwerk, waarin mythes en urban legends over moorden en geesten hoogtij vieren. Wetenschappelijk is het geesten zien verklaard, doordat de Mary King’s Close dichtbij een vervuild moeras lag waarvan de dampen hallucinaties veroorzaakten. Lees meer over een rondleiding door The Real Mary Kings Close.

Arthur's Seat

6. Arthur's Seat

Arthur’s Seat is de belangrijkste heuvel van de heuvelgroep, die voor een groot deel Holyrood Park vormen. Geniet bovenop de heuvel, die 251 meter boven de zeespiegel uitsteekt, van een prachtig uitzicht over Edinburgh en omgeving. Het uitzicht van 360 graden in de rondte, is de steile klim van ongeveer een uur echter meer dan waard. Boven op de top kun je eveneens het grote kompas bezichtigen en de restanten van een heuvelfort. Meer info 'Arthur's Seat'.

Edinburgh bezienswaardigheden

7. National Museum of Scotland

Het National Museum of Scotland werd in 2006 na een fusie van het Museum of Scotland en het Royal Scottish Museum gevormd. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Schotse antiquiteiten, cultuur, wetenschap, technologie, geschiedenis en natuurlijke historie. Je vind het museum op Chamber Street en de toegang tot beide musea is gratis. Er zijn zes afdelingen, waar je wel even mee bezig bent. Trek dus genoeg tijd uit voor een bezoek.

Camera Obscura & World of Illusions

8. Camera Obscura & World of Illusions

Een bekende bezienswaardigheid in Edinburgh is het museum Camera Obscura and World of Illusions in het voormalige stadsobservatorium. De bovenste verdieping van het museum bevat de Camera Obscura, waar vandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De World of Illusions is een zeer interactief museum met meer dan honderd interactieve elementen. Bezoek bijvoorbeeld de plasmabollen of de Schaduwmuur. Maak kennis met hologrammen en 3D-realisaties of loop door de bekende Vortextunnel.

Underground Vaults

9. Underground Vaults

In de bogen van de South Bridge zijn de beruchte Edinburgh oftewel South Bridge Vaults gevormd. Het zijn eigenlijk negentien kleine kamers, waar de eerste dertig jaar na opening van de brug in 1788 tavernes, werkplaatsen en voorraadkamers zaten. Hierna werden de Vaults vooral gebruikt als woonruimte voor zwervers en voor het criminele circuit. Tegenwoordig zijn de noordelijke Underground Vaults opengesteld voor de publieke spooktochten (meer info over rondleidingen). In de zuidelijke Vaults vinden private evenementen, huwelijken, diners en feesten plaats.

Calton Hill

10. Calton Hill

De vulkanische berg Calton Hill ligt honderd meter boven de zeespiegel en geeft je een prachtig uitzicht over Edinburgh en The Firth of Forth. Op Calton Hill vind je een aantal zeer bekende Schotse monumenten in een klassieke stijl vervaardigd, waardoor de heuvel ook wel het Athene van het noorden genoemd wordt. Je vindt er bijvoorbeeld het Nelson Monument, Dugald Stewart Monument en het National Monument.

Scotch Whisky Experience

11. The Scotch Whisky Experience

In The Scotch Whisky Heritage Centre kun je deelnemen aan The Scotch Whisky Experience. De Experience is deels een museum, waarin aandacht wordt besteed aan het stookproces van whisky, en deels een interactieve ervaring, aangezien je door middel van een achtbaan rit meer leert over het stoken van whisky en door middel van proeven de Schotse whisky echt leert kennen. Na de leerzame achtbaan rit kom je namelijk in de proeverij terecht, waar je de grootste collectie van Schotse whisky’s kunt aanschouwen en afhankelijk van je ticket een of meerdere whisky’s kunt uitproberen (meer info).

Kathedraal Edinburgh

12. St. Giles' Cathedral of Edinburgh

De bouw van de St. Giles kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw, maar van de oorspronkelijk bouw is spijtig niks bewaard gebleven. De laatste grote restauraties aan de kathedraal stammen uit de negentiende eeuw, waardoor de kerk zoals we die nu kennen een laat-gregoriaanse buitenkant heeft en een victoriaans interieur. In de St. Giles kathedraal vind je onder andere het beeld ter nagedachtenis aan John Knox, de King’s Pillar en de Green Men.

Greyfriars Kerkhof

13. Greyfriars Kirkyard & Greyfriars Bobby

Zijn bekendheid heeft Greyfriars Kirkyard te danken aan de legende van Greyfriar Bobby, de trouwe Skyterriër die het graf van zijn baasje bleef bewaken tot aan zijn dood. In het begin van de begraafplaats is Bobby’s grafsteen te zien op de plek waar zijn vermeende begraafplaats is te vinden. Het graf van het baasje John Gray bevindt zich dertig meter ten noorden van de ingang. Ook wordt Greyfriars gebruikt als filmlocatie bij Harry Potter en de Vuurbeker. Meer info voor het bezoeken van 'Greyfriars Kirkyard'.

Bezienswaardigheden Edinburgh

14. Princes Street Gardens

De grens van de wijken Old en New Town wordt gevormd door de Princes Street Gardens. Dit is een park, waar ook het museum The National Gallery of Scotland ligt. Het park bestaat sinds 1820, nadat de Nor Loch gedraineerd was. Het park is 150.000 vierkante meter groot en wordt eigenlijk in twee delen gespitst door The Mound, een kunstmatige heuvel. Het park is vooral bekend om de grote, jaarlijkse kerstmarkt, die er gehouden wordt, de Scott monument en de Floral Clock.

Harry Potter bezienswaardigheden Edinburgh

15. Harry Potter Tours

Naast Londen is ook Edinburgh een stad, waar veel locaties van de Harry Potter boeken en films voorkomen. Speciaal voor de Potterheads zijn er speciale Pottertours opgericht in Edinburgh en in de omgeving van Edinburgh. Bezoek in de stad bijvoorbeeld Vilijns begraafplaats of het café waar Rowling haar eerste boeken geschreven heeft. Of boek een tour buiten Edinburgh door de Schotse hooglanden, waar je met de Zweinstein Express mee mag en locaties bezoekt, zoals het Glenfinnan Viaduct. Meer info 'Harry Potter Tours'.

New Town

16. New Town

Hoewel niet zo fraai als het historische Old Town, biedt ook New Town een aantal spraakmakende bezienswaardigheden aan. Bezoek bijvoorbeeld: Georgian House, Princess Street, George Street, Charlotte Square, Circus Lane en St. Mary’s Cathedral. New Town is minder historisch dan Old Town, maar niet per se minder mooi. Circus Lane is bijvoorbeeld een sprookjesachtig tafereel om te zien, terwijl Charlotte Square een prachtig park is met een imponerend standbeeld.

Edinburgh

17. Scott Monument

Ter ere van de befaamde Schotse auteur Sir Walter Scott, bekend van de historische roman Ivanhoe, is het Scott Monument opgericht, dat in de Princess Street Gardens geplaatst is. Het is met zijn 61 meter hoogte het op een na grootste monument voor een schrijver en kan door middel van smalle trappen beklommen worden. Bovenop de torenspits zie je Scott met zijn hond na een dagje schrijven. Op de rest van het monument zie je tig andere auteurs afgebeeld.

Dean Village

18. Dean Village & Water of Leith Walkway

In de wijk Stockbridge ligt Dean Village, wat tot de negentiende eeuw een zelfstandig dorpje in de schaduw van Edinburgh was. Het dorp ligt aan The Water of Leith, de hoofdrivier die langs Edinburgh stroomt. Dean Village was vooral bekend om zijn vele molens, die zich bezighielden met het vermalen van graan. De historische huizen bevatten prachtige details en zijn omgeven door veel groen. Wandelen langs de rivier kan via een publieke wandelroute. Meer info 'Dean Village'.

Royal Botanic Garden

19. Royal Botanic Garden

De botanische tuinen van Edinburgh zijn zeker een must see. Je hebt er gratis toegang met uitzondering van de tien broeikassen. De botanische tuin is deels een wetenschappelijke instelling alsmede een toeristische attractie. De Royal Botanic Garden is zeventig hectare groot en bevat meer dan honderdduizend verschillende planten verdeeld over verschillende gebieden, zoals de Rock Garden en de Woodland Garden. Vanuit de botanische tuin heb je eveneens een prachtig zicht over de skyline van Edinburgh.

museum Edinburgh

20. Tal van musea in Edinburgh

In Edinburgh zijn ook tal van musea te vinden, waarvan veel zelfs gratis te bezoeken zijn. In Edinburgh Castle vind je het National War Museum en het Regimental Museum over het garnizoen van Schotland. In het National Museum van Scotland vind je alles wat je moet weten over de Schotse geschiedenis. In de World of Illusions kun je op een interactieve wijze meer leren over optische illusies. Kies je voor kunst, dan kun je terecht bij musea als Jupiter Artland en de Scottish National Gallery. In dit artikel een overzicht van 14 musea in Edinburgh.

excursies Edinburgh

21. Omgeving van Edinburgh (Schotland)

Door de centrale positie van Edinburgh zijn er ook veel tripjes te maken naar de omgeving rondom de Schotse hoofdstad. Zo kun je boottochten maken over de Firth of Forth. Je kunt de Schotse Hooglanden bezoeken met de scherpe bergpieken en bekende meren, zoals het Loch Ness. Een dagje strand zit er bij mooi weer ook in bij Portobello Beach. Of breng een bezoek aan de Schotse kustlijn met allerlei vissersdorpjes, zoals St. Andrews. In dit artikel de 12 leukste dagtochten vanaf Edinburgh.

Populaire activiteiten in Edinburgh

Edinburgh bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 584 reviews
19 september 2020 Maarten: "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de bezienswaardigheden in Edinburgh."