Edinburgh / Bezienswaardigheden & Wat te doen in Edinburgh

Edinburgh bezienswaardigheden

Top 20 Activiteiten & Wat te doen in Edinburgh Schotland

Edinburgh bezienswaardigheden

Wat te doen in Schotland? Bezienswaardigheden Edinburgh Top 20: aanraders voor toeristische attracties, excursies, highlights en activiteiten in deze Schotse stad. Wat zijn de bezienswaardigheden in Edinburgh?

Edinburgh bezienswaardigheden - Top 20 Highlights

Edinburgh is een veelzijdige stad, waar iedereen zich wel kan vermaken. Het is een stad vol middeleeuwse geschiedenis met een oud kasteel, veel musea, gezellige evenementen en prachtige bezienswaardigheden. Het toerisme in de stad is meer dan alleen The Royal Mile of Edinburgh Castle. Tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Schotland is het raadzaam om zeker onderstaande top 20 van beste en meest bezochte Edinburgh bezienswaardigheden, toeristische attracties en activiteiten te raadplegen, opdat je niks van deze bijzondere stad mist. Klik op een van deze hoogtepunten voor meer tips voor het bezoeken van deze bezienswaardigheden en activiteiten. Wat te doen in Edinburgh?

Edinburgh Castle

1. Edinburgh Castle

De meest bekende toeristische attractie en bovenaan de lijst van 'Wat te doen in Edinburgh' is het kasteel op Castle Rock. Edinburgh Castle is gebouwd op vulkanische grond en heeft eeuwen gediend als een koninklijk paleis en als garnizoenkasteel. Tegenwoordig zijn er een aantal musea in het kasteel gevestigd, zoals het National War Museum. Ook kun je de Schotse kroonjuwelen in het kasteel aanschouwen. Bezoek beroemde vertrekken, zoals de Great Hall en de St. Margaret’s Chapel en leer meer over de Schotse vorsten en garnizoenen die hier jaren vertoefd hebben. Belangrijk: boek uw tickets altijd vooraf. Meer info 'Hoe tickets boeken voor Edinburgh Castle'.

Bezienswaardigheden Old Town

2. Old Town & Royal Mile

Old Town is de wijk van de Schotse hoofdstad, waar de meeste toeristische attracties van Edinburgh te vinden zijn. De Royal Mile is de hoofdstraat van deze Edinburgse wijk en bestaat uit de kleinere straten: Castlehill, Cannongate, Lawnmarket en High Street. De straat loopt van de Castle Rock, waarop Edinburgh Castle ligt, naar het Holyrood Palace. Aan de Royal Mile vind je bijvoorbeeld bezienswaardigheden, zoals St. Giles Cathedral, The Scotch Whisky Experience en de World of Illusions. Meer info 'Old Town'.

Holyroodhouse Palace

3. Palace of Holyroodhouse

Aan de voet van de Royal Mile werd door koning David I in de twaalfde eeuw een klooster gesticht, dat al vrij snel uitgebreid werd tot hoofdverblijfplaats van de Schotse monarchen. Holyroodhouse was altijd de verblijfplaats van de Britse koningin Elizabeth, wanneer ze voor staatszaken in Schotland was. In Holyrood Palace zijn een aantal highlights van de stad te vinden, zoals de Great Gallery, de Queen Gallery en de Palace Gardens.

Calton Hill

4. Calton Hill

De vulkanische berg Calton Hill ligt honderd meter boven de zeespiegel en geeft je een prachtig uitzicht over Edinburgh en The Firth of Forth. Op de Calton Hill van Edinburgh vind je een aantal zeer bekende Schotse monumenten in een klassieke stijl vervaardigd, waardoor de heuvel ook wel het Athene van het noorden genoemd wordt. Je vindt er bijvoorbeeld het Nelson Monument, Dugald Stewart Monument en het National Monument.

Scottish National Museum

5. Nationaal Museum van Schotland

Het National Museum of Scotland werd in 2006 na een fusie van het Museum of Scotland en het Royal Scottish Museum gevormd. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Schotse antiquiteiten, cultuur, wetenschap, technologie, geschiedenis en natuurlijke historie. Je vind het museum op Chamber Street en de toegang tot het enorme museum is gratis. Er zijn zes afdelingen, waar je wel even mee bezig zult zijn. Trek dus genoeg tijd uit voor een bezoek.

Royal Yacht Britannia

6. Royal Yacht Britannia & Leith

44 jaar lang was het schip het officiële vervoersmiddel van de Britse koninklijke familie over zee: The Royal Yacht Britannia. Tegenwoordig kun je het jacht bezoeken in de havenplaats van Edinburgh, Leith. Bezoek het uit vijf dekken bestaande jacht van de koninklijke familie samen met een audiogids en leer meer over de staatsvertrekken en de kajuiten van de bemanning. De Royal Yacht Britannia was vooral bekend om de grote staatsbanketten, die er aan dek georganiseerd werden.

Tip: Wilt u ook Edinburgh Castle en Holyroodhouse bezoeken? Dan raden wij u het Royal Edinburgh Ticket aan. Bij dit Royal Edinburgh Ticket zit tevens een Hop-on- hop-off Bus Tour inbegrepen. Met deze stadspas heeft u de belangrijke bezienswaardigheden geregeld!

Real Mary Kings Close

7. The Real Mary King's Close

Tegenover de St. Giles Cathedral op de Royal Mile, vind je de Mary King’s Close, een middels een hek of poort afgesloten steeg dat een privé eigendom vormt. Tegenwoordig is de Real Mary King’s Close bekend als een ondergronds netwerk, waarin mythes en urban legends over moorden en geesten hoogtij vieren. Wetenschappelijk is het geesten zien verklaard, doordat de Mary King’s Close dichtbij een vervuild moeras lag waarvan de dampen hallucinaties veroorzaakten. The Real Mary King's Close is alleen te bezoeken met een rondleiding (boek hier uw rondleiding). Lees meer over het bezoeken van Mary King's Close.

Wat te doen in Edinburgh

8. Doen: The Scotch Whisky Experience

In The Scotch Whisky Heritage Centre kun je deelnemen aan de Scotch Whisky Experience. De Experience is deels een museum, waarin aandacht wordt besteed aan whisky, en deels een interactieve ervaring, aangezien je door middel van een rit in een whiskyvat meer leert over het stoken van whisky. Door middel van proeven leer je de Schotse whisky echt kennen. Op het einde van de tour kom je in de proeverij terecht, waar je de grootste collectie van Schotse whisky’s kunt aanschouwen en afhankelijk van je ticket één of meerdere whisky’s kunt uitproberen (meer info). Meer activiteiten voor whisky of ginliefhebbers:

excursies Edinburgh

9. Omgeving van Edinburgh (Schotland)

Door de centrale positie van Edinburgh zijn er eenvoudig tripjes naar bezienswaardigheden te maken in de omgeving van de Schotse hoofdstad. Zo kun je boottochten maken over de Firth of Forth. Je kunt de Schotse Hooglanden bezoeken met de scherpe bergpieken en bekende meren, zoals het Loch Ness. Of breng een bezoek aan de kustlijn van Schotland met allerlei vissersdorpjes, zoals St. Andrews. In dit artikel de 13 leukste dagtochten in Schotland.

Tip: Bent u langer dan twee dagen in Edinburgh? Boek dan zeker deze leuke excursie om in één dag Loch Ness, Glencoe en de Schotse Hooglanden te bezoeken vanuit Edinburgh. Met deze dagtocht zult u met een zeer enthousiaste gids op pad gaan en in 1 dag vele hoogtepunten van Schotland zien.

Underground Vaults

10. Wat te doen: Underground Vaults

In de bogen van de South Bridge zijn de beruchte South Bridge Vaults gevormd. Het zijn eigenlijk negentien kleine kamers, waar de eerste dertig jaar na opening van de brug in 1788 tavernes, werkplaatsen en voorraadkamers zaten. Hierna werden de Vaults vooral gebruikt als woonruimte voor zwervers en voor het criminele circuit. Tegenwoordig zijn de noordelijke Underground Vaults opengesteld voor de publieke spooktochten (meer info en reserveren rondleidingen). In de zuidelijke Vaults vinden private evenementen, huwelijken, diners en feesten plaats.

wat te doen in Edinburgh

11. St. Giles' kathedraal van Edinburgh

De bouw van de St. Giles kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw, maar van de oorspronkelijk bouw is spijtig niks bewaard gebleven. De laatste grote restauraties aan de kathedraal stammen uit de negentiende eeuw, waardoor de kerk zoals we die nu kennen een laat-gregoriaanse buitenkant heeft en een victoriaans interieur. In de St. Giles cathedral vind je onder andere het beeld ter nagedachtenis aan John Knox, de King’s Pillar en de Green Men.

Greyfriars Kerkhof

12. Greyfriars Kirkyard & Greyfriars Bobby

Zijn bekendheid heeft Greyfriars Kirkyard te danken aan de legende van Greyfriar Bobby, de trouwe Skyterriër die het graf van zijn baasje bleef bewaken tot aan zijn dood. In het begin van de begraafplaats is Bobby’s grafsteen te zien op de plek waar zijn vermeende begraafplaats is te vinden. Het graf van het baasje John Gray bevindt zich dertig meter ten noorden van de ingang. Ook wordt Greyfriars gebruikt als filmlocatie bij Harry Potter en de Vuurbeker. Meer info voor het bezoeken van het kerkhof en de legende van 'Greyfriars'.

Arthur's Seat

13. Leuke activiteit: Beklim Arthur's Seat

Arthur’s Seat is de belangrijkste heuvel van de heuvelgroep, die voor een groot deel Holyrood Park vormen. Geniet bovenop de heuvel, die 251 meter boven de zeespiegel uitsteekt, van een prachtig uitzicht over Edinburgh en omgeving. Het uitzicht van 360 graden in de rondte, is de steile klim van ongeveer een uur echter meer dan waard. Boven op de top kun je eveneens het grote kompas bezichtigen en de restanten van een heuvelfort. Meer info 'Arthur's Seat Edinburgh'.

aanraders voor edinburgh

14. Ontdek de hoogtepunten Edinburgh per fiets

Aanrader: Met een rijke geschiedenis, tal van prachtige gebouwen en de groene omgeving rond Arthur's Seat is Edinburgh dé ideale stad om per fiets te ontdekken, zeker ook aangezien verschillende hoogtepunten op enige loopafstand van elkaar liggen. Boek deze leuke fietstour en ga langs belangrijke Edinburgh bezienswaardigheden onder begeleiding van een enthousiaste Engelstalige gids en luister naar mooie verhalen en anekdotes over de Schotse hoofdstad (meer info en reserveren fietstours).

Princes Street Gardens

15. Princes Street Gardens

De grens van de wijken Old en New Town wordt gevormd door de Princes Street Gardens. Dit is een park, waar ook het museum The National Gallery of Scotland ligt. Het park bestaat sinds 1820, nadat de Nor Loch gedraineerd was. Het park is 150.000 vierkante meter groot en wordt eigenlijk in twee delen gespitst door The Mound, een kunstmatige heuvel. Het park is vooral bekend om de grote, jaarlijkse kerstmarkt, die er gehouden wordt, de Scott monument en de Floral Clock.

New Town

16. Bezienswaardigheden Edinburgh 'New Town'

Hoewel niet zo fraai als het historische Old Town, biedt ook de wijk New Town een aantal spraakmakende bezienswaardigheden aan. Bezoek bijvoorbeeld: Georgian House, Princess Street, George Street, Charlotte Square, Circus Lane en St. Mary’s Cathedral. New Town Edinburgh is minder historisch dan de wijk Old Town, maar niet per se minder mooi. Circus Lane is bijvoorbeeld een sprookjesachtig tafereel om te zien, terwijl Charlotte Square een prachtig park is met een imponerend standbeeld.

Edinburgh monument

17. Monument van Sir Walter Scott

Ter ere van de befaamde Schotse auteur Sir Walter Scott, bekend van de historische roman Ivanhoe, is het Scott Monument opgericht, dat in de Princess Street Gardens geplaatst is. Het is met zijn 61 meter hoogte het op een na grootste monument voor een schrijver en kan door middel van smalle trappen beklommen worden. Bovenop de torenspits zie je Scott met zijn hond na een dagje schrijven. Op de rest van het monument zie je tig andere auteurs afgebeeld.

Dean Village

18. Dean Village & Water of Leith Walkway

In de wijk Stockbridge ligt Dean Village, wat tot de negentiende eeuw een zelfstandig dorpje in de schaduw van Edinburgh was. Het dorp ligt aan The Water of Leith, de hoofdrivier die langs Edinburgh stroomt. Dean Village was vooral bekend om zijn vele molens, die zich bezighielden met het vermalen van graan. De historische huizen bevatten prachtige details en zijn omgeven door veel groen. Wandelen langs de rivier kan via een publieke wandelroute. Meer info 'Dean Village'.

Harry Potter excursie Edinburgh

19. Doen in Edinburgh: Harry Potter Tour

Naast Londen is ook Edinburgh een stad, waar veel locaties van de Harry Potter boeken en films voorkomen. Speciaal voor de Potterheads zijn er in Edinburgh leuke Harry Pottertours (reserveer hier uw Harry Potter Tour). Bezoek in de stad bijvoorbeeld Vilijns begraafplaats of het café waar Rowling haar eerste boeken geschreven heeft. Of boek een tour buiten de stad door de Schotse hooglanden, waar je met de Zweinstein Express mee mag en locaties bezoekt, zoals het Glenfinnan Viaduct. Meer info 'Harry Potter Tours'.

Royal Botanic Garden

20. Royal Botanic Garden

De botanische tuinen van Edinburgh zijn zeker een must see. Je hebt er gratis toegang met uitzondering van de tien broeikassen. De botanische tuin is deels een wetenschappelijke instelling alsmede een toeristische attractie. De Royal Botanic Garden is zeventig hectare groot en bevat meer dan honderdduizend verschillende planten verdeeld over verschillende gebieden, zoals de Rock Garden en de Woodland Garden. Vanuit de botanische tuin heb je eveneens een prachtig zicht over de skyline van Edinburgh.

Edinburgh festival

21. Festivalmaand Augustus

De maand augustus is met stip de meest bruisende maand in Edinburgh. Tijdens deze maand is het absoluut hoogseizoen in de hoofdstad vanwege twee aansprekende festivals. Bij Edinburgh Castle wordt enkele weken the Royal Military Tattoo gehouden met de indrukwekkende shows van de militaire taptoes. Het andere evenement van drie weken is Edinburgh Fringe, welke behoort tot 's werelds grootste kunst en theaterfestivals.

Camera Obscura - The World of Illusions

22. Camera Obscura & World of Illusions

Een bekende bezienswaardigheid in Edinburgh is het museum Camera Obscura and World of Illusions in het voormalige stadsobservatorium. De bovenste verdieping van het museum bevat de Camera Obscura, waar vandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De World of Illusions is een zeer interactief museum met meer dan honderd interactieve elementen. Bezoek bijvoorbeeld de plasmabollen of de Schaduwmuur. Maak kennis met hologrammen en 3D-realisaties of loop door de bekende Vortextunnel.

museum Edinburgh

Extra: Tal van musea in Edinburgh

In Edinburgh zijn ook tal van musea te vinden, waarvan veel zelfs gratis te bezoeken zijn. In het kasteel op de Castle Rock vind je het National War Museum en het Regimental Museum over het garnizoen van Schotland. In het National Museum van Scotland vind je alles wat je moet weten over de Schotse geschiedenis. In de World of Illusions kun je op een interactieve wijze meer leren over optische illusies. Kies je voor kunst, dan kun je terecht bij gratis musea als de Scottish National Gallery. Daarnaast is Surgeon's Hall een prachtig museum over de geschiedenis van de geneeskunde. In dit artikel een overzicht van 14 musea in Edinburgh.

Populaire activiteiten in Edinburgh

Meer inspiratie nodig om dingen te doen in de hoofdstad van Schotland? Wat te doen in Edinburgh? Naast de hier boven genoemde bezienswaardigheden in Edinburgh zijn dit een aantal originele tours en activiteiten in Edinburgh:

Waar liggen de highlights in Schotland?

FAQ Bezienswaardigheden Edinburgh - Wat te doen in Schotland

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Edinburgh?

De belangrijke attracties van Edinburgh liggen aan de Royal Mile, met aan de ene kant het indrukwekkende kasteel en aan de andere kant van de mijl het paleis Holyroodhouse. Andere highlights zijn de Royal Yacht Britannia, Calton Hill, Arthur's Seat, het kerkhof van Greyfriars Bobby en de duistere zijde van Edinburgh in de Underground Vaults. In dit artikel leest u alles over de Top 20 Edinburgh bezienswaardigheden.

Kan ik het kasteel gratis bezoeken?

Nee, zonder tickets kunt u alleen het kasteel van buitenaf bekijken. Voor het bezoeken van het kasteel inclusief de vertrekken en tentoonstellingen dient u tickets te kopen. Meer info over tickets voor tickets voor het kasteel.

Wat zijn leuke activiteiten in Edinburgh?

De leukste tours in Edinburgh hebben allemaal te maken met de duistere kant van de stad. Bezoek in de nacht Greyfriars kerkhof of ga ondergronds in The Real Mary King's Close of naar de Underground Vaults. Met kinderen kunt u een leuke Harry Potter tour ondernemen en de whisky-liefhebber bezoekt de Whisky Experience. Meer info over Edinburgh activiteiten.

Welke musea heeft de hoofdstad?

Het bekendste museum is het National Museum of Scotland, welke gratis te bezoeken is. Andere populaire musea zijn The World of Illusions met de Camera Obscura, de Scottish National Gallery en tal van kleine musea aan de Royal Mile. In dit artikel leest u alles over de Musea in Edinburgh.

Edinburgh bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."