Edinburgh / Bezienswaardigheden / Palace of Holyroodhouse

Palace of Holyroodhouse

Holyroodhouse in Edinburgh is het Schotse paleis van de koningin

Palace of Holyroodhouse Edinburgh

Het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh is de officiële Schotse residentie van de koningin. Alle info en tickets voor het bezoeken van het paleis en zijn schatten.

Info Palace of Holyroodhouse

Locatie Canongate, Edinburgh EH8 8DX (Het paleis ligt op het einde van de Royal Mile. Sommige hop on, hop off-bustours stoppen vlakbij het kasteel).
Tickets

Let op: wegens beperkte capaciteit is het aanbevolen online tickets te reserveren

Tickets reserveren

Bespaartip: Wilt u ook Edinburgh Castle en de Royal Yacht Brittania bezoeken? Dan raden wij u het Royal Edinburgh Ticket aan voor € 69,60. Bij dit Royal Edinburgh Ticket zit tevens een Hop-on- hop-off Bus Tour inbegrepen. Met deze stadspas heeft u de belangrijke bezienswaardigheden geregeld!

Royal edinburgh Ticket
Tijden
  • 1 november - 31 maart: Donderdag t/m maandag 9:30 - 16:30 uur (last entry 15:15)
  • 1 april - 31 oktober: Donderdag t/m maandag 9:30 - 18:00 uur (last entry 16:30)
  • Dinsdag en woensdag gesloten
  • 25 en 26 december gesloten
Let op Het gebruik van foto en filmapparatuur is niet toegestaan in het paleis, evenals het gebruik van mobiele telefoons.

Op audiëntie in Holyroodhouse

Aan de voet van de Royal Mile werd door koning David I in de twaalfde eeuw een klooster gesticht, dat al vrij snel als hoofdverblijfplaats van de Schotse monarchen functie ging doen. Tegenwoordig is het paleis de verblijfplaats van de Britse koninklijke familie, wanneer ze in Schotland verblijven voor staatsbezoeken. Koningin Elizabeth II verblijft nog steeds iedere zomer in Holyroodhouse.

Holyrood Abbey

De ruïnes van het voormalig klooster bevinden zich nog steeds naast Holyrood House en kunnen ook bezocht worden met een gids tijdens een tour. Vroeger werd de abdij gebruikt voor kroningen en koninklijke huwelijksplechtigheden, totdat het dak in de achttiende eeuw instortte. In de vijftiende eeuw stond er ten westen van het klooster een gasthuis, waar veel middeleeuwse koningen verbleven ten tijde van de bouw van het paleis. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd Holyrood House pas echt een koninklijke residentie, waarna James IV nog een nieuwe gebouw erbij bouwde.

The Royal Palace of Edinburgh

Het koninklijk paleis van Edinburgh werd gebouwd rondom het vierkante plein ten westen van de abdij Holyrood Abbey. Het paleis bevatte een kapel, de grote hal, de koninklijke vertrekken en de galerijen. Naderhand zijn er ook nog poortgebouwen en torens bijgebouwd. Vanaf 1999 nam het belang van het paleis weer toe met het ontstaan van het Schotse parlement. De koningin benoemt in de Royal Palace bijvoorbeeld nog steeds de eerste minister van Schotland.

palace of Holyroodhouse EdinburghRoyal Palace of Holyroodhouse
Palace EdinburghAbbey of Holyroodhouse

Wat is er in Holyrood House te zien?

The Great Gallery

De Great Gallery is het grootste vertrek in het Holyrood paleis. De galerij toont diverse portretten van bestaande en fictieve Schotse vorsten. De portretten laten de lange lijn van de koninklijke familie Stuart zien. Oorspronkelijk waren er 111 portretten, maar vele zijn beschadigd geworden in 1746 tijdens de Jacobitische Opstand. Vandaag de dag organiseert de Britse koningin in deze galerij staatsbanketten, diners en recepties.

The Queen’s Gallery

Als je van kunst houdt, bezoek dan tevens de Queen’s Gallery. Hier vind je tijdelijke tentoonstellingen van kunst uit de koninklijke collectie. Bekijk oude meesterstukken, zeldzame meubels en afbeeldingen uit de uitgebreide fotocollectie. Tot en met januari 2021 bestaat de Queen’s Gallery bijvoorbeeld uit manuscripten en schilderijen uit Zuid-Azië. Hierna wordt deze collectie opgevolgd door de verzameling schilderijen op basis van waterverf van koningin Victoria en prins Albert.

The States Apartments

De kamers van opvolgende koningen en koninginnen kunnen bezocht worden, waarin je kunt genieten van een uitgebreide collectie aan Franse en Vlaamse wandtapijten. Naarmate je dichterbij de slaapkamer van de koning komt zul je merken dat de vertrekken steeds groter worden. In de slaapkamer van de koning werden alleen de meest belangrijke mensen een audiëntie verleend.

palace of HolyroodhouseHolyroodhouse vanaf Calton Hill
Paleis EdinburghBinnenplaats van Holyroodhouse paleis in Edinburgh

The Throne room

De troonzaal wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor recepties en staatszaken. Het bekendste object in de troonzaal zijn de twee tronen, die gemaakt zijn in opdracht van koning George V in 1911.

The Palace Gardens

De Palace Gardens in Edinburgh zijn circa vier hectare groot en kijken uit over Holyrood park. Hoogtepunten van de Palace Gardens zijn: de Jubilee border zilveren planten ter ere van koningin Elizabeths diamanten jubileum. Ook de Queen Mary’s Sundial en Wentworth Elm zijn must sees in deze prachtige tuinen. De paleistuinen zijn toegankelijk met een normaal ticket, maar in de wintermaanden zijn de Palace Gardens alleen in de weekeinden open.

Een bezoek brengen aan Holyrood House?

Wil je Holyrood House bezoeken, dan kan dat wanneer de koningin niet aanwezig is. Het paleis is dagelijks geopend van half tien tot kwart over drie in de wintermaanden en in de zomermaanden van half tien tot half vijf. Houd er rekening mee dat dinsdag en woensdag het paleis altijd dicht is en op feestdagen ook. Je kunt een ticket kopen om het Holyrood House te bezoeken, maar je kunt ook kiezen voor een extra ticket voor de Queen's Gallery. Met dit ticket kun je de tentoonstellingen in de Queen’s Gallery bezoeken. Om de ruïnes van de Abbey te bezoeken, heb je genoeg aan een regulier ticket (online tickets reserveren).

Waar ligt Holyroodhouse in Edinburgh?

Edinburgh Holyrood Palace
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."