Edinburgh / Bezienswaardigheden / Old Town & The Royal Mile

Royal Mile & Old Town Edinburgh

The Edinburgh Royal Mile, de beroemde straat door Old Town

Edinburgh Royal Mile

Old Town is het eeuwenoude centrum van Edinburgh met als beroemdste straat The Royal Mile, welke van Edinburgh Castle naar het Palace of Holyroodhouse loopt.

Info & Tours Edinburgh Royal Mile

Adres The Royal Mile wordt gevormd door een viertal aaneengesloten straten, welke vanaf het kasteel zijn: Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate.
Tours

Wil je Old Town bezoeken met een inspirerende gids? Dan is deze deze Old Town History and Tales Walking Tour de perfecte manier om de geschiedenis van de oude stad te ontdekken.

Boek Old Town tours

Een andere leuke manier om over de Royal Mile te wandelen is met deze audioguide die u op uw telefoon kunt laden. De audioguide koopt u voor een paar euro online en vertelt u interessante verhalen tijdens de wandeling.

Old Town en The Royal Mile: Edinburgh centrum

Als je Edinburgh hoort, dan denk je direct aan de beroemde Royal Mile. Dit is een aaneenschakeling van kleinere straten, die samen de hoofdstraat vormen van de wijk Old Town in Edinburgh. De Royal Mile loopt van de Castle Rock, waarop Edinburgh Castle ligt, naar het Holyroodhouse Palace. Aan deze looproute dankt de straat zijn naam, want deze verwijst naar de afstand tussen de koninklijke woningen aan beide einden van de straat die ongeveer een Schotse mijl bedraagt.

Royal Mile EdinburghDe start van de Royal Mile bij Edinburgh Castle
Royal MileWinkels en pubs aan The Royal Mile Edinburgh

The Royal Mile bestaat uit de kleinere straten: Castlehill, Cannongate, Lawnmarket en High Street. Het is de hoofdstraat van Old Town en dientengevolge vind je een groot aantal populaire toeristische bestemmingen rondom of aan de Royal Mile (in volgorde vanaf Edinburgh Castle):

1. The Scotch Whisky Experience

In The Scotch Whisky Heritage Centre kun je The Scotch Whisky Experience ervaren. Het is deels een museum, waarin aandacht wordt besteed aan het stookproces van whisky door middel van een ritje in een whiskyvat. Na de rondleiding waarin een dronken Schotse geest je over whisky vertelt, kom je in het proeverij gedeelte terecht. Je ticket bepaalt hoeveel whisky’s je hier mag proeven. Je tour eindigt in een winkel, waar je de beste Schotse whisky kunt kopen.

Meer over Whisky Experience

2. Camera Obscura & World of Illusions

De musea Camera Obscura & World of Illusions zijn te vinden in een toren, welke vroeger als observatorium gebruikt werd. Het museum bestaat uit zes verdiepingen en je leert hier alles over optische illusies. Op de bovenste verdieping vind je de Camera Obscura, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Meer over Camera Obscura

3. Gladstone’s land

Een van de oudste gebouwen aan de Edinburgh Royal Mile is Gladstone’s land. Dit zeventiende-eeuwse woonhuis laat prachtige, handgemaakte Renaissance schilderingen zien en vergulde beelden van jachtvogels. Het huis is ingericht en gerestaureerd door het National Trust For Schotland. De woning werd vroeger bewoond door welvarende residentiële en commerciële bewoners, van wie de scandaleuze levens zelfs tegenwoordig nog bekend zijn.

4. The heart of Midlothian

The heart of Midlothian is een boek van de Edinburgse schrijver Sir Walter Scott. De titel van zijn roman baseerde de Schot op een hartvormig mozaïek uit zijn geboorteplaats. Dit granieten mozaïek is vervaardigd in de stoep dichtbij de St. Giles kathedraal en het Schots parlementshuis. Het is traditie om op het hart te spuwen voor geluk. Vroeger deed men dit om hun ongenoegen uit te drukken over de gevangenis, waarvan de ingang direct achter het mozaïek lag.

Kathedraal Old Town EdinburghSt. Giles Cathedral langs the Royal Mile
The Royal MileRechts Canongate Tolbooth met het 'People's Story Museum'

5. St Giles' Cathedral

De bouw van de St. Giles kathedraal aan de Royal Mile is in 1130 begonnen, maar van de oorspronkelijk bouw is door de eeuwen heen niks meer bewaard gebleven. De kathedraal is vooral bekend geworden, omdat John Knox hier de Beeldenstorm startte, wat leidde tot de Schotse Reformatie. De laatste grote aanpassingen aan de kathedraal stammen uit de negentiende eeuw, waardoor de kerk zoals we die nu kennen een laat-gregoriaanse buitenkant heeft en een victoriaans interieur.

Meer over de kathedraal

6. Mercat Cross

Op de Parliament Square bevindt zich naast de St. Giles Cathedral het Mercat Cross van Edinburgh, uitkijkend over High Street en de wijk Old Town. Het monument heeft reeds op meerdere plekken in de stad gestaan, die worden gekenmerkt door octogonale mozaïeken van klinkers in het plein. De huidige Mercat Cross staat dichtbij zijn oorspronkelijke positie en is van Victoriaanse origine. Een deel van de zuil laat de officiële familiewapens van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zien. Bovenop de zuil is een eenhoorn te zien.

7. The Real Mary King’s Close

The Mary King’s Close is een afgesloten steeg aan het einde van de Royal Mile, vernoemd naar de handelaar Mary King. De steeg was het private eigendom van King en gesloten voor publiek. Deels is de Close vernietigd door het bouwen van de Royal Exchange. Tegenwoordig is het gebouw bekend van mythes en stadslegenden, waarin geesten en moorden hoogtij vieren. Wetenschappelijk is dit fenomeen verklaard doordat het gebouw dichtbij een vervuild moeras lag, waarvan de dampen hallucinaties veroorzaakten. Nog steeds vertrekken vanaf deze plek de bekende spooktochten door Edinburgh (reserveer hier uw Mary Kings Close tour).

Meer over Mary King's Close

8. Museum of Childhood

In het Museum of Childhood kun je alles zien met betrekking tot kinderen en jeugd. Van kinderspeelgoed door de eeuwen heen tot miniatuur versies van gebouwen. De collectie bestaat uit achttiende-eeuwse teddyberen en poppen. Maar ook speelsoldaten, spellen en speelgoed auto’s zijn er te vinden. Het echte hoogtepunt is echter het poppenhuis van 21 kamers met meer dan 2000 voorwerpen in. Het Museum of Childhood is een prachtige road to memorylane.

9. People’s Story Museum

Het People’s Story Museum biedt een kijkje in het leven van de arbeidersklasse van Edinburgh uit de achttiende tot en met de twintigste eeuw. De collectie, bestaande uit onder andere afbeeldingen, objecten en persoonlijke verhalen, concentreert zicht op de geschiedenis, cultuur, ambachten van de arbeiders van Edinburgh. De tentoonstellingen zijn gebaseerd op herinneringen van de burgers van Edinburgh. Dit museum springt in het oog vanwege zijn authenticiteit.

Royal Mile EdinburghOp het einde het Schotse parlement
Royal MilePalace of Holyroodhouse, einde van de Royal Mile

10. Museum of Edinburgh

Het museum van Edinburgh is gratis en kun je bezoeken aan de Royal Mile tegenover het People’s story museum. In het museum van Edinburgh kun je de rijke geschiedenis van de Schotse hoofdstad ervaren aan de hand van objecten en mythes. Naast de vaste collectie worden er vaak ook speciale tentoonstellingen getoond in het museum.

11. Canongate Kirk

The Kirk of the Canongate is een parochiekerk in de Old Town van Edinburgh. De parochiekerk omvat de Palace of Holyrood, het Schotse parlement en zelfs Edinburgh Castle. De kerk werd gebouwd tussen 1688-1691 door James Smith in opdracht van koning James VII en werd gefundeerd door de handelaar Thomas Moodie. De kerkspits is gebouwd in een Nederlandse stijl en bevat het familiewapen van Canongate.

12. Scottish Parliament Building

Het Schotse parlementsgebouw ligt in de wijk Holyrood en is gebouwd in 1999. Elizabeth II heeft het gebouw officieel geopend. In 2004 werd er voor het eerst een debat gehouden.De architectuur van het gebouw werd als controversieel ervaren en zowel Schotse burgers als politici en media hebben er flink wat kritiek op geleverd, aangezien het bouwbudget van veertig miljoen ruim overschreden werd.

De overige bezienswaardigheden in Old Town

Ofschoon de Royal Mile het hart vormt van Edinburgs Old Town, is er in dit stadsdeel nog veel meer te bezichtigen. Zo heb je bijvoorbeeld de Grassmarket, waar je van veel pubs en restaurants gebruik kunt maken of bezoek het welbekende Edinburgh Castle. Edinburgh heeft ook een berucht verleden met moord, oorlog en misdaad, waardoor deze tour die over deze duistere geschiedenis van de stad gaat ook niet mag ontbreken.

Old Town EdinburghDe sfeervolle Old Town in de avond (Victoria Street)
Old TownOld Town, de oude stad van Edinburgh

Victoria Street

Het historische Victoria Street mag aan je citytrip niet ontbreken. Niet alleen de geschiedenis van de straat is interessant. Het is ook voor de wereldwijde schare aan Harry Potter fans een soort pelgrimage, aangezien Victoria Street in de Harry Potter films terug komt als de beroemde Diagon Alley. In dit artikel leest u meer over de populaire Harry Potter Tours. De kleurrijke gebouwen in Victoria Street zorgen eveneens voor een heerlijke sfeer, die je geproefd moet hebben. Bezoek tevens de vele onafhankelijke winkels, zoals de Old Town Bookshop.

Meer over Harry Potter Tours

Cockburn Street

Cockburn Street is een pittoresk straatje, waar je kleine, specialistische winkeltjes kunt bezoeken. De straat is vernoemd naar Lord Henry Cockburn, die bekend was als advocaat en literair figuur. Zijn gebeeldhouwde hoofd hangt nog steeds boven 1 Cockburn Street. Aan de noordzijde van Cockburn Street vind je het bekende gebouw dat gebaseerd is op het gedicht The Owl and the Pussycat van Edward Lear.

Greyfriars Kirkyard

Zijn bekendheid heeft Greyfriars Kirkyard te danken aan de legende van Greyfriar Bobby, de trouwe Skyterriër die het graf van zijn baasje bleef bewaken tot aan zijn dood. In het begin van de begraafplaats is Bobby’s grafsteen te zien op de plek waar zijn vermeende begraafplaats is te vinden. Het graf van het baasje John Gray bevindt zich dertig meter ten noorden van de ingang. Daarnaast is het Greyfriars kerkhof berucht van de nog steeds ronddwalende Poltergeist.

Meer Greyfriars Kirkyard

Video: Old Town in Edinburgh


Waar ligt The Royal Mile?

Royal Mile
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."