Edinburgh / Excursies omgeving Edinburgh

Schotland Excursies - Tours Edinburgh

Dé 13 beste tours in de omgeving Edinburgh en excursies in Schotland

Tours Edinburgh

Alle info over tours, activiteiten en excursies in de omgeving van Edinburgh. Tips voor leuke activiteiten en dingen om te doen in Schotland vindt u hier:

13 Tips voor dagtochten vanaf Edinburgh

Verblijf je langere tijd in Edinburgh, dan wil je natuurlijk ook wat zien van de omgeving rondom de Schotse hoofdstad. Zoek bijvoorbeeld het mythische monster van Loch Ness in de Schotse Hooglanden. Of ga met de Zweinstein Express naar de tovenaarsschool van Harry Potter. Of bezoek de grootste stad van Schotland, Glasgow, die op slechts een uurtje afstand van Edinburgh ligt. Door Edinburgs centrale ligging kun je elke kant op en alles ligt met een tour of excursie op een redelijke afstand van de stad af. Of je nu andere steden wil bezoeken of de vissersdorpjes aan de kustlijn wil bezichtigen; ver hoef je niet te gaan.

Edinburgh ToursHet meer van Loch Ness
Excursie SchotlandPrachtig landschap van de Schotse Hooglanden

1. Loch Ness, Glencoe & Schotse Hooglanden (169 mijl)

De Schotse hooglanden spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Het is een combinatie van geschiedenis, cultuur en een ongetemd landschap. Ben je een natuurliefhebber, dan is deze trip echt iets voor jou. De Hooglanden bestaan uit indrukwekkende bergen en mysterieuze Lochs, Schotse meren, waardoor je heerlijk kunt genieten van een prachtig uitzicht en de rust van de natuur. De bekendste Loch is toch wel Loch Ness, dat bijna veertig kilometer lang is, op het diepste deel 226 meter diep en op het breedste deel 1.6 kilometer breed is. Naast Loch Lomond is Loch Ness het grootste meer van Schotland.

Glencoe is een vallei in het noordwesten van de Schotse Hooglanden. Het dorp Glencoe ligt aan de rivier de Coe en licht dichtbij het Loch Leven, een zoutwatermeer. Glencoe wordt gekenmerkt door een diepe vallei en hoge, ruwe bergen. Deze ruwe bergpieken zijn gevormd door gletsjers en de erupties van de oude vulkaan, die in de vallei ligt. Glencoe is een van de meest bijzondere en mooiste locaties van Schotland en wordt daarom vaak voor filmlocaties gebruikt, zoals in Skyfall van James Bond en verscheidene Harry Potter films.

Tip: Zoekt u een leuke excursie om in één dag Loch Ness, Glencoe en de Schotse Hooglanden te bezoeken vanuit Edinburgh? Dan raad ik u absoluut deze dagtocht aan waar u met een zeer enthousiaste gids op pad zult gaan.

2. Loch Lomond & Stirling Castle (42 mijl)

Het grootste meer van Schotland is Loch Lomond in het zuiden van de Schotse Hooglanden. Het meer vormt met zijn 37 kilometer in lengte, 8 kilometer breedte het centrum van het nationale park Loch Lomond en de Trossachs, dat sinds 2002 open is en samen met de stad Glasgow voor het belangrijkste toerisme van dat gebied zorgt. Bezoek ook het nabijgelegen Stirling Castle, dat gebouwd werd op een vulkanische rots als verblijfplaats voor de Schotse vorsten. Tegenwoordig is het kasteel open voor publiek en kun je het kasteel en de erbij behorende tuinen bezoeken.

3. Excursie naar Rosslyn Chapel (5 mijl)

Slechts 7 kilometer ten zuiden van Edinburgh ligt de Rosslyn Chapel. Deze bezienswaardigheid is een vijftiende-eeuwse kerk, die onder beheer is van de Scottish Episcopal Church. Sir William St. Clair begon de bouw in 1446 en werd na zijn overlijden ook bijgezet in de onvoltooide kapel. Tijdens de Schotse Reformatie verviel de kerk in onbruik en pas in de achttiende eeuw werd de kerk voor diensten weer gebruikt. In de jaren negentig van de vorige eeuw vond er nog een flinke restauratie plaats onder leiding van architect James Simpson. Rosslyn Chapel wordt geassocieerd met de Tempeliers en dientengevolge wordt de kerk als filmlocatie gebruikt voor The Da Vinci Code met Tom Hanks. Met deze excursie heeft u een volledige dagtocht inclusief o.a. Rosslyn Chapel en de grensstreek met Engeland.

4. Firth of Forth & Inchcolm Abbey (5 mijl)

Edinburgh ToursFirth of Forth brug
Excursie EdinburghInchcolm abbey of Inchcolm Island

Vlakbij Edinburgh ligt de riviermonding van The Firth of Forth. In negentig minuten kun je over The Firth of Forth varen met een georganiseerde boottocht. Bezichtig de drie bruggen, geniet van een relaxte boottocht met een prachtig uitzicht op Edinburgh en de Kingdom of Fife en het historische eiland Inchcolm. Hier kun je ook de boot verlaten voor anderhalf uur en het eiland bezichtigen. Inchcolm is vooral bekend om zijn Augustijnse klooster, dat het best overgeleverde klooster is van Schotland. Het westelijke deel van het eiland is soms de thuishaven van papegaaiduikers en zeehonden, waardoor je deze speciale diersoorten ook van dichtbij kunt zien in hun natuurlijke habitat.

5. Excursie Alnwick Castle (85 mijl)

Alnwick Castle in het plaatsje Alnwick, Northumberland is het grootste nog bewoonde kasteel van het Verenigd Koninkrijk naast Windsor Castle. In Alnwick Castle woont de twaalfde hertog van Northumberland. Het kasteel stamt uit 1096 en is sindsdien vele malen gerestaureerd. Een van de hoogtepunten is het archief van Alnwick Castle, die alleen bezocht mag worden op afspraak. Het kasteel is tevens gebruikt voor meerdere films. Zowel The Philosopher’s Stone en The Chamber of Secrets van de Harry Potter reeks is hier opgenomen, als ook de Britse serie Downtown Abbey.

6. Hopetoun House (12 mijl)

Hopetoun House is een landhuis dat in de periferie van Edinburgh ligt. Het landhuis is van de Hopetoun House Preservation Trust, een liefdadigheidsinstelling die in 1974 is opgericht om het huis te preserveren als een nationaal monument. Hierdoor zijn de meubels, schilderijen, manuscripten en andere historische objecten goed bewaard gebleven en kunnen deze bezichtigd worden. Het huis wordt bewoond door de familie van Adam Hope. Tegenwoordig kun je Hopetoun House ook huren voor evenementen, zoals luxueuze bruiloften. Bezoek ook de tuinen van het landhuis voor een scenische wandeling door prachtige natuur.

Bent u een liefhebber van Outlander? Dan is deze Outlander-excursie voor u interessant en bezoekt u tevens Hopetoun House.

Edinburgh Excursie6. Hopetoun House
Excursie Schotland7. Zweinsteinexpress oftewel de Glenfinnan Railway

7. Zweinsteinexpress - Tour door de Schotse Hooglanden (136 mijl)

Voor de Harry Potter fans zijn de Schotse Hooglanden een must see. Daarom is er vanuit Edinburgh een speciale tour (meer info over tours) voor deze mensen georganiseerd, waarmee je met de enige, echte Zweinstein Express de Schotse Hooglanden bezichtigt. Stap in Edinburgh op en bezoek Glencoe, Fort William, Glenfinnan Viaduct en Pitlochry. Je ziet de wildernis van Rannoch Moor. Je ontdekt de vulkanische vallei Glencoe. En in Fort William kun je eindelijk aan boord van de Jacobite stoomtrein, de Zweinstein Express, gaan. Met de trein steek je het beroemde viaduct over en kijk je uit over Loch Shiel uit de Geheime Kamer. Later op de dag bezoek je tevens de plek waar het Toverschool Toernooi uit de Vuurbeker heeft plaatsgevonden.

8. Craigmillar Castle (4 mijl)

Craigmillar Castle is een goed bewaard kasteel uit de vijftiende eeuw, dat geassocieerd wordt met Mary Stuart, Queen of Scots. Na de moord op Rizzio vluchtte Mary hierheen en het is hier dat de moord op diens man georganiseerd werd. Het kasteel is gebouwd door de familie Preston en is sinds 1946 in het beheer van Historic Scotland. Het werd gebruikt als een middeleeuws fort, maar groeide daarna uit tot een comfortabele woonplaats omringd door prachtige tuinen en weidelandschap. Tegenwoordig kun je huwelijken organiseren in de Great Hall en kan het kasteel bezichtigd worden (officiële website)

Omgeving Edinburgh dagtocht8. Craigmillar Castle
Portobello Beach9. Portobello Beach, het strand bij Edinburgh

9. Portobello Beach (4 mijl)

Portobello Beach ligt een paar kilometer buiten het stadscentrum van Edinburgh. Je vindt er meer dan drie kilometer aan strand, waar je lekker kunt zonnen en zwemmen. Aan de brede promenade worden vaker evenementen georganiseerd, zoals de Big Beach Busk, internationale volleybal toernooien en triatlons. Je kunt er leren kajakken en roeien en er is ook een Victoriaans zwembad met Turkse stoombaden. Giftshops, restaurants, bars en cafés kun je op de hoofdstraat van Portobello vinden. De architectuur in Portobello is Victoriaans en Gregoriaans en er zijn ook een aantal prachtige parken in de voorstad te vinden.

Bent u een fietsliefhebber? Dan is deze fietstour voor u interesant, welke via Holyrood Park en de haven van Leith uiteindelijk eindigt bij Portobello Beach.

10. Glasgow, de grootste stad van Schotland (46 mijl)

Glasgow8. Kelvingrove, het museum en de attractie van Glasgow
Glasgow Schotland bezoekenDe kathedraal, een van de monumenten van Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland en de belangrijkste industrie- en handelsstad van het Verenigd Koninkrijk. De hele stad is ontstaan na 1800 door het uitbaggeren van de rivier de Clyde met uitzondering van de Glasgow Cathedral, die uit de dertiende eeuw stamt. In Glasgow zijn er veel toeristische attracties te vinden. Bezoek bijvoorbeeld de oude kathedraal, Kelvingrove Park Georg Square, Old Fruit Market en Tobacco Merchant's House. Sportliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de rivaliserende voetbalclubs de Rangers en de Celtics. Museum liefhebbers kunnen zich onder andere amuseren in het Riverside Museum over transport, Kelvingrove Kunstgalerij en Museum, de Lighthouse of de Gallery of Modern Art.

11. Jupiter Artland (7 mijl)

Het in Edinburgh gelegen Jupiter Artland is een private moderne kunstgalerij en beeldenpark. In mei tot en met september is het park open voor publiek. Je vindt Jupiter Artland ongeveer zeven kilometer van Edinburgh af op de gronden van Bonnington House. Dit is een negentiende-eeuws landhuis, waarvan de gronden zijn uitgegroeid tot een beeldenpark en waar in 2015 twee vleugels zijn aangebouwd voor een kunstgalerij binnenhuis. De collectie aan beelden is opgericht door kunstverzamelaars Robert en Nicky Wilson.

Omgeving Edinburgh11. Jupiter Artland
Schotland excursies12. St. Andrew, uitzicht vanaf de kathedraal

12. St. Andrew en vissersdorpjes van Fife (51 mijl)

Boek een tour langs de vissersdorpjes van The Kingdom of Fife en eindig in het mooie St. Andrew. Leer het middeleeuwse Schotland kennen door de vissersdorpjes te bezoeken, die ooit het centrum vormden van een bloeiende en welvarende visindustrie. St. Andrew is het bekendste dorp van de rit. In dit dorp is de golfsport ontstaan en ook staat hier de bekendste golfbaan ter wereld. Bezoek ook St. Andrews kathedraal en kasteel, die beide deels verwoest zijn. Bezichtig ook de oudste universiteit van Schotland hier, waar prins William zijn echtgenote leerde kennen.

13. Meerdaagse excursie Isle of Skye (227 mijl)

Isle of Skye is het op één na grootste eiland van Schotland en staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Schotland. Het eiland is vanaf Edinburgh te ver weg gelegen om in 1 dag te bezoeken, maar verschillende touroperators bieden meerdaagse tours aan vanuit Edinburgh om u een onvergetelijke ervaring in Schotland te bieden. Bezoek bijvoorbeeld hoogtepunten als de 'Old Man of Storr', Dunvegan Castle of een trip naar Ulig. Met één van onderstaande tours breidt u uw stedentrip eenvoudig uit naar een korte vakantie langs de hoogtepunten van Schotland:

tours Edinburgh
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
15 januari 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."