Edinburgh / Bezienswaardigheden / Dean Village

Dean Village & Water of Leith

De meest pittoreske wijk van Edinburgh met de Leith Walkway

Dean Village

Het pittoreske Dean Village is een voormalig dorpje in Edinburgh en ideale plek om te wandelen langs het Water of Leith.

Info Dean Village en Water of Leith Walkway

Adres Dean Path, Edinburgh EH4 3AY)
Bereikbaarheid Het voormalige dorpje ligt tegen de wijk New Town aan, waardoor u vanaf de hoofdstraat Princes Street binnen tien minuten wandelen Dean Village kunt bereiken.
Tip De 'Water of Leith Walkway' is een schitterende wandeling of fietstocht langs de gelijknamige rivier. Vanaf Dean Village kunt u dit pad helemaal volgen tot aan de havenwijk Leith (2,8 mijl). De andere kant op tot aan Balerno (7,5 mijl) is een route die juist per fiets ideaal is (u kunt via deze website fietsen huren). Verder treft u op deze pagina een handige plattegrond aan.

Het pittoreske Dean Village

In de wijk Stockbridge ligt Dean Village, wat tot de negentiende eeuw een zelfstandig dorpje in de schaduw van Edinburgh was. Het dorp stond ook bekend onder de naam The Water of Leith Village, aangezien het direct lag aan The Water of Leith, de hoofdrivier die langs Edinburgh stroomt naar de zeeën via de Firth of Forth. Dean Village was vooral bekend om zijn vele molens, die zich bezighielden met het vermalen van graan. Na de bouw van de Dean Bridge en de moderne molens in Leith raakte Dean Village in verval. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd echter het dorp opgeknapt, waarbij aandacht werd besteed aan de authentieke elementen.

The Water of LeithHuizen langs The Water of Leith
Dean Village EdinburghHet pittoreske Dean Village

Helemaal zen worden

Dean Village ligt op nog geen vijf minuten lopen van de drukste straten van Edinburgh, maar biedt zelf de rust van een pittoresk dorpje. Op het stromen na van de sterke stromen van The Water of Leith en het fluiten van vogels is er een complete rust in het dorp. De historische huizen bevatten prachtige details en zijn omgeven door veel groen, waardoor je het idee hebt dat je zo in een stilleven terecht bent gekomen.

Een prachtige wandeling maken

Nadat je Dean Village bezichtigd hebt, kun je jouw bezoek aan het dorp eveneens combineren met een wandeling langs The Water of Leith. In 1981 werd een officiële wandel- en fietsroute langs de rivier gecreëerd door Tom Morgan. Deze looproute geeft gemakkelijk toegang tot bezienswaardigheden in Edinburgh zelf, zoals the Scottish National Gallery of Modern Art en the Dean Gallery. Het totale pad start namelijk bij de Balerno High School en loopt door Dean Village en Edinburgh helemaal tot aan Leith, 19.6 kilometer verder. Ook vind je op deze route een aantal goede plekken om te vissen en sinds het schoonmaken van het rivierwater loop je kans op een goede vangst van forel, vlakzalm en snoeken.

Video: Dean Village

Waar ligt Dean Village in Edinburgh?

dean village
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."