Edinburgh / Bezienswaardigheden / Princes Street Gardens

Princes Street Gardens Edinburgh

Park op de grens van Edinburgh's Old Town en New Town

Princes Street Gardens Edinburgh

De populaire Princes Street Gardens zijn een groot openbaar park en verbindt de Old Town met de New Town van het Schotse Edinburgh.

Info Princes Street Gardens

Locatie De tuinen zijn vernoemd naar de aangrenzende Princes Street. De openbare tuinen liggen tussen de New Town en Old Town en aan de voet van Castle Rock met het kasteel van Edinburgh.

De grens van Old en New Town

De grens van Old Town en New Town wordt gevormd door de Princes Street Gardens. De Princes Street Gardens is een bekend park van Edinburgh, waar ook het National Gallery of Scotland ligt. Het park bestaat sinds 1820, nadat De Nor Loch gedraineerd was. Het park is 150.000 vierkante meter groot en wordt eigenlijk in twee delen gespitst door The Mound, een artificiële heuvel waar de National Gallery zich op bevindt.

Geschiedenis van het park

Princes Street Gardens is ontstaan door drainage van Nor Loch, het moerasland ten noorden van Edinburgh. Vanaf de middeleeuwen geloofde men dat hier witch ducking kon plaatsvinden waarbij gecheckt werd of iemand een heks was. Ook werden hier afval en lijken gedumpt, waardoor men in de negentiende eeuw besloot het moerasland te draineren.

Princes Street GardensDe groene Princes Street Gardens Edinburgh
De Scottish National GalleryDe Scottish National Gallery

Redenen om naar het park te gaan

De Princes Street Gardens staan vooral bekend om de kerstmarkt, die er iedere winter gehouden wordt. Er zijn kraampjes te vinden door het hele park heen, maar ook een groot reuzenrad en een ijs skatebaan zijn er dan te vinden. Ook bekend is de Ross fontein. In 1872 werd dit bouwwerk getoond ter ere van de Grote Tentoonstelling van 1862 in Londen. Ook met nieuwjaar worden in het park grote evenementen georganiseerd.

Scottish National Gallery

Bovenop de Mound staat het gratis museum van neoklassieke kunstwerken van Europese en Schotse origine: de Scottish National Gallery. De National Gallery bevat ook een aantal grote, Nederlandse kunstenaars, zoals Jan Steen en Johannes Vermeer. Architect William Henry Playfair heeft het gebouw ontworpen dat sinds 1859 officieel voor publiek geopend is. De National Gallery bestaat uit twee gebouwen, the National Gallery Building en the Royal Scottish Academy Building, die door het Playfair Project, een ondergrondse tunnel, met elkaar verbonden worden.

Het Scott monument

Eveneens kun je het Scott monument uit 1844 bezichtigen ter ere van de Schotse auteur Sir Walter Scott. De toren is 61 meter hoog en kun je beklimmen. Op verscheidene hoogten heb je uitkijkpunten, vanwaar je een perfect uitzicht hebt over de stad.

Meer Scott Monument

De Floral Clock

Ook beroemd in de Princes Street Gardens Edinburgh is de Floral Clock, een van de weinige klokken ter wereld die vrijwel alleen uit bloemen bestaat. Deze klok is al vanaf begin van de vorige eeuw op zijn huidige plaats in het westen van het park te vinden. De patronen en vormen van de klok veranderen wel van tijd tot tijd, want in de zomer kenmerken felle, vrolijke bloemen de klok terwijl in de wintermaanden vorst vaste, sobere bloemen de klok sieren. Ook op basis van evenementen in de stad worden de bloemen aangepast.

Princes Street GardensDe Ross Fountain met uitzicht op het kasteel
Park EdinburghDe Floral Clock

Waar liggen de Princes Street Gardens?

Edinburgh Princes Street
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."