Edinburgh / Bezienswaardigheden / Museum

14x Museum in Edinburgh

Een overzicht van de beste musea in Edinburgh

museum Edinburgh

Edinburgh is een stad met vele musea, zoals het bekende National Museum of Scotland. Een overzicht van de 14 meest bezochte musea in Edinburgh:

Edinburgh is eveneens een prachtige museumstad

Naast het bekende World of Illusions, een museum met optische illusies, en het National War Museum heeft Edinburgh voor de musea liefhebber nog meer musea in petto. Hieronder volgt een lijst met de bekendste musea in de Schotse hoofdstad en de bezienswaardigheden, die je in het desbetreffende museum kunt vinden.

1. National Museum of Scotland

Het National Museum of Scotland werd in 2006 na een fusie van het Museum of Scotland en het Royal Scottish Museum gevormd. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van Schotse antiquiteiten, cultuur, wetenschap, technologie, geschiedenis en natuurlijke historie. Je vind het museum op Chamber Street en de toegang tot beide musea is gratis. Er zijn zes afdelingen, waar je wel even mee bezig bent. Trek dus genoeg tijd uit voor een bezoek.

Meer info National Museum

The National Museum of ScotlandThe National Museum of Scotland
Nationaal museum SchotlandEen museum met een gevarieerde collectie

2. Museum of Illusions

Een bekende attractie in Edinburgh is het museum Camera Obscura en de World of Illusions in het voormalige stadsobservatorium. De bovenste verdieping van het museum bevat de Camera Obscura, waar vandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De World of Illusions is een zeer interactief museum met meer dan honderd interactieve elementen. Bezoek bijvoorbeeld de plasmabollen of de Schaduwmuur. Maak kennis met hologrammen en 3D-realisaties of loop door de bekende Vortextunnel.

Meer info Museum of Illusions

 

3. Scottish National Gallery

Op de Mound, de kunstmatige heuvel welke de Princess Street Gardens in twee delen splitst, staat de Scottish National Gallery, het museum van neoklassieke kunstwerken van Europese en Schotse origine. Deze National Gallery bevat ook een aantal grote, Nederlandse kunstenaars, zoals Johannes Vermeer en Jan Steen. Architect William Henry Playfair heeft het gebouw ontworpen, welke al sinds 1859 officieel geopend is voor publiek. De Scottish National Gallery bestaat uit twee gebouwen, the National Gallery Building en the Royal Scottish Academy Building. Door een ondergrondse tunnel zijn beide delen met elkaar verbonden worden.

 • Locatie: The Mound, Edinburgh EH2 2EL (Middenin de Princes Street Gardens)
 • Entree: Gratis (reserveer hier uw toegang)
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

4. Scottish National Portrait Gallery

Op Queen Street bevindt zich het befaamde Scottish National Portrait Gallery. Dit museum huisvest de nationale portretten, die voornamelijk door nationale artiesten gemaakt zijn. Ook bevindt zich in dit museum the Scottish National Photography Collection. Het gebouw waarin de National Portrait Gallery zich bevindt, is opgebouwd uit rode zandsteen in gotische stijl en heeft het dogepaleis van Venetië als voorbeeld genomen. Het is gebouwd tussen 1885 en 1890. Het museum is opgericht door de eigenaar van The Scotsman, een Schotse krant in 1889. Je vindt er werken, zoals het portret van Robert Burns van Naysmith, Robbie Coltrane van John Byrne en Sean Connery van John Bellany.

 • Locatie: 1 Queen Street, Edinburgh, EH2 1JD (In de wijk New Town)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Gaat weer open in najaar 2020
 • Website

5. Dynamic Earth Edinburgh

Dynamic Earth Edinburgh is een wetenschapscentrum in Edinburgh en vormt de grootste interactieve bezoekersattractie van heel Schotland. Het is een toeristische attractie, waar je de Big Bang kunt ervaren in de Deep Time Machine. Je kunt in een raket door het sterrenstelsel schieten, maar je kunt ook allerlei aardse processen lijfelijk ervaren, zoals vulkaanerupties, de koude van de Aurora Borealis en de onderzeese oceaanwereld in een traditionele gele duikboot. Even tot rust komen van alle indrukken in de Cinema kan helaas niet, want zelfs in de filmruimte kun je films in 360 graden bekijken met een enorme geluidskwaliteit.

 • Locatie: Holyrood Rd, Edinburgh EH8 8AS (vlakbij het Schotse parlementsgebouw op het einde van de Royal Mile)
 • Website

 

6. Surgeon's Hall Museum

Het Surgeon’s Hall Museum heeft meerdere prijzen gekregen en huisvest de grootste en meest historische collectie aan pathologische objecten. Het museum is eigendom van de Royal College of Surgeons of Edinburgh en bestaat uit drie losse musea: the Dental Collection, the History of Surgery Museum en the Wohl Pathology Museum. Het museum opende zijn deuren in 1832, waardoor het een van de oudste musea van zowel Edinburgh als Schotland is. Je kunt er onder andere meer over de evolutie van chirurgische instrumenten leren, de eerste publieke ontleding meemaken en meer leren over beroemde, medische namen als Burke, Hare, Lister en Simpson.

 • Locatie: Nicolson Street Edinburgh EH8 9DW (Net ten zuiden van Old Town)
 • Entree: Volwassenen £8.00, tot 16 en 60-plussers £4.50
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

7. Georgian House

De Georgian House is een gerestaureerd dorpshuis uit de achttiende eeuw, dat ligt aan nummer 7 Charlotte Square in New Town Edinburgh. Tegenwoordig kun je in het dorpshuis een uitgebreide collectie aan schilderijen, kostuums en meubels uit die tijd bezichtigen. De restauratie en het meubileren heeft plaatsgevonden door het National Trust For Scotland. Je kunt in de Georgian House een aantal bekende kamers bezichtigen, zoals de Drawing Room met talrijke schilderijen en de Dining Room, die versierd is met tientallen portretten.

 • Locatie: 7 Charlotte Square, Edinburgh EH2 4DR (In New Town)
 • Entree: Volwassenen £8.00, families £17.50
 • Openingstijden: Donderdag t/m maandag van 10.00 - 16.00 uur
 • Website

8. Museum of Childhood

In het Museum of Childhood kun je alles zien met betrekking tot kinderen en jeugd. Van kinderspeelgoed door de eeuwen heen tot miniatuurversies van gebouwen, et cetera. De collectie bestaat uit achttiende-eeuwse teddyberen en poppen. Maar ook speelsoldaten, spelen en speelgoedauto’s zijn er te vinden. Het echte hoogtepunt is echter het poppenhuis van 21 kamers met meer dan 2000 voorwerpen in.

 • Locatie: 42 High St, Edinburgh EH1 1TG (dit is precies halverwege de Royal Mile)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

 

9. Museum of Edinburgh

Het Huntly House museum oftewel Museum of Edinburgh is een museum, waarin de oorsprong, geschiedenis en mythes van de stad Edinburgh centraal staan. Bekende tentoonstellingen zijn bijvoorbeeld: een originele uitgave van de National Covenant van 1638 en een reconstructie van het hoofdkwartier van veldmaarschalk Douglas Haig op het westelijke front ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het Museum van Edinburgh is gesitueerd in het zestiende-eeuwse Huntly House aan de Canongate. Het wordt beheerd en onderhouden door de City of Edinburgh Council.

 • Locatie: 142-146 Canongate, Edinburgh EH8 8DD (Dit is bijna op het einde van de Royal Mile, vlak voor het Schotse parlementsgebouw
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

10. People's Story Museum

Het People’s Story Museum laat je kijken in het leven van de arbeidersklasse uit Edinburgh van de achttiende tot en met de twintigste eeuw. De tentoonstellingen van het People’s Story Museum, bestaande uit onder andere persoonlijke verhalen, afbeeldingen en objecten concentreert zicht op de ambachten, cultuur en geschiedenis van de arbeidersklasse in die tijdsperiode. De tentoonstellingen zijn gebaseerd op oraal overgedragen verhalen en herinneringen van de burgers van Edinburgh. Authenticiteit ligt in dit museum dientengevolge hoog in het vaandel.

 • Locatie: The Royal Mile, 163 Canongate, Edinburgh EH8 8BN
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

11. National War Museum

Het National War Museum ligt in Edinburgh Castle en neemt je mee door vierhonderd jaar aan Schotse conflicten middels een unieke collectie militaire objecten, zoals wapens en medailles, kunst en persoonlijke verhalen. De korte film aan het begin van je bezoek laat reeds zien wat je in het museum zult aantreffen. Leer meer over Schotlands goede strategische positie en de vele conflicten met buurtland Engeland. Tevens wordt er een hele afdeling besteed aan de beweegredenen van de Schotten om in dienst te gaan. Waarom gingen zoveel Schotten het leger, de marine of de luchtmacht in? Leer als laatste meer over het onderscheid tussen Highland en Lowland, wat ook terug was te zien in het Schotse leger.

Meer info Edinburgh Castle

12. Writers' Museum

Het Writers’ Museum ligt aan de Royal Mile in het Lady Stair’s House aan de Lawnmarket. Het museum richt zich op drie Schotse schrijvers: Robert Burns, Walter Scott and Robert Louis Stevenson. De collectie bevat werken, persoonlijke voorwerpen en portretten van deze drie bekende auteurs. Een van de hoogtepunten van het Writers’ Museum is de originele schrijftafel van Robert Burns en de gipsafdruk van de schedel van deze auteur. Het museum wordt onderhouden door de City of Edinburgh Council. Naast het museum ligt the Makar’s Court, waar verschillende literaire quotes gegraveerd zijn, waardoor het plein wordt gezien als een “evolving literary monument.”

 • Locatie: Lawnmarket, Lady Stair's Cl, Edinburgh EH1 2PA (Het museum ligt vlakbij het beginpunt van de Royal Mile)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00 uur
 • Website

13. John Knox House Museum

John Knox House Museum is gevestigd in het huis van John Knox dat stamt uit 1470, waardoor het een van de oudste huizen op de Royal Mile is. Het huis wordt geassocieerd met de turbulentste periode in de Schotse geschiedenis, namelijk die van de Schotse Reformatie wat leidde tot de burgeroorlog en abdicatie van koningin Mary. Prominent figuur John Knox verbleef eigenlijk slechts een korte tijd voor zijn dood in 1572 in het huis, maar zijn aanwezigheid weerhield de gemeente ervan het huis rond 1840 te slopen. Tegenwoordig leer je in elke kamer wel meer over deze spraakmakende geschiedenis van Edinburgh. Je kunt ook jagen op de boobytraps, die indringers moesten tegenhouden. Of zoek in The Oak Room Ceiling de duivel.

 • Locatie: High Street, Edinburgh EH1 1SR (Halverwege de Royal Mile)
 • Entree: £6
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 - 18:00 uur
 • Website

14. Museum of the Mound

Het Museum of the Mound is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Bank of Scotland en heeft een uitgebreide collectie van munten, geld en economie. In 2006 werd het museum geopend en je kunt er meer leren over kunst en ontwerp van geld, technologie, criminaliteit, handel en veiligheid; alle kenmerken die op het verhandelen van geld betrekking hebben. Zie hoe een miljoen pond uitziet, bezichtig het oudste bankbiljet van Schotland of leer een kluis te kraken. En dit allemaal met een gratis toegang.

 • Locatie: The Mound, Edinburgh EH1 1YZ (In Old Town, niet ver van St' Giles' Cathedral)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur. Zaterdag en feestdagen 13:00 - 17:00 uur. Zondags gesloten.
 • Website
Museum Edinburgh
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."