Edinburgh / Bezienswaardigheden / New Town

New Town, wijk in Edinburgh

De wijk van Edinburgh in Georgian stijl met o.a. Princes Street

New Town Edinburgh

New Town is een 18e eeuwse wijk van Edinburgh met veel gebouwen in Georgiaanse stijl en de populaire winkelstraten Princes Street en George Street.

New Town - De elegante wijk van Edinburgh

New Town is een wijk in het noorden van Edinburgh, die in de achttiende en negentiende eeuw is ontstaan doordat het overbevolkte Old Town ontlast moest worden en nieuwe, hoogwaardige handelsruimte geschept moest worden. Om New Town van de grond te krijgen, werd in 1766 een ontwerpwedstrijd gehouden om een zo goed mogelijke design voor New Town te vergaren opdat de handelaars niet helemaal uit de stad Edinburgh zouden wegtrekken. De wedstrijd werd gewonnen door James Craig, die New Town in een rasterwerk had ondergebracht.

Princes StreetPrinces Street in New Town met rechts het Balmoral hotel
New TownGeorge Street in Edinburgh

Bekende straten in New Town

George Street

George Street ontleent zijn naam aan koning George III en verbindt Charlotte Square met St. Andrew Square. George Street ligt aan de noordkant van Princess Street en was vroeger een straat, waaraan onder andere veel hotels, winkels en banken lagen. Tegenwoordig is George Street bekend om zijn vele restaurants, coffeeshops en bars vermengd met dure hoogwaardige kledingwinkels.

Princes Street

Princes Street is een van de belangrijkste winkelstraten in Edinburgh, gelegen in het zuidelijke deel van de wijk New Town. De straat is ongeveer 1.6 kilometer lang en eraan liggen bekende warenhuizen, een flink aantal souvenirwinkeltjes, het spoorwegstation Waverley, het Scott Monument, het statige Balmoral hotel en het ondergrondse winkelcentrum Princes Mall. Tip: Voor de whisky-liefhebber is er in Princes Street de Johnnie Walker Whisky Experience, een erg leuke manier om meer te leren over de beroemde Johnnie Walker Whisky.

Activiteiten in Edinburgh New Town

Circus Lane

Circus Lane ligt in de wijk Stockbridge achter St. Stephen Street. Het is een klein, krommend straatje, waar de authentieke charme van de wijk tot leven komt. Planten staan in grote bakken voor de gevels van de huizen. Sommige gevels zijn volledig met planten begroeid. De straten zijn belegd met straatkeien en de huizen zijn klein, want deze waren oorspronkelijk helemaal niet bedoeld als woningen, maar als stallen en koetshuizen met woonruimte erboven.

Charlotte Square

Charlotte Square is een tuinplein, dat aan de westkant van George Street ligt in New Town Edinburgh. Het tuinplein staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO en de tuinen zijn niet open voor het publiek. Op Charlotte Square vind je in het centrum een memorial voor prins Albert, de metgezel van koningin Victoria. Je ziet prins Albert te paard en in wapenuniform. Het beeld staat voor het West Register House.

Circus LaneCircus Lane in New Town
New Town EdinburghStandbeeld op Charlotte Square

Bezienswaardigheden New Town

Scott Monument

Eveneens kun je op de rand van de Princes Street Gardens het Scott monument uit 1844 bezichtigen ter ere van de Schotse auteur Sir Walter Scott. De toren is 61 meter hoog en kun je beklimmen. Op verscheidene hoogten heb je uitkijkpunten, vanwaar je een perfect uitzicht hebt over de stad Edinburgh.

Georgian House

The Georgian House aan 7 Charlotte Square in New Town Edinburgh is een gerestaureerd dorpshuis uit de achttiende eeuw, waar je tegenwoordig kunt genieten van schilderijen, kostuums en meubels uit die tijd. De restauratie en het meubileren heeft plaatsgevonden door het National Trust For Scotland. Je bezoekt er een aantal bekende kamers, zoals de Dining Room met de talrijke portretten en de Drawing Room met talrijke schilderijen.

National Gallery of Scotland

Op de Mound, de kunstmatige heuvel die de Princess Street Gardens in tweeën splitst, staat het museum van neoklassieke kunstwerken van Europese en Schotse origine: de Scottish National Gallery. De National Gallery bevat ook een aantal grote, Nederlandse kunstenaars, zoals Jan Steen en Johannes Vermeer. Architect William Henry Playfair heeft het gebouw ontworpen dat sinds 1859 officieel voor publiek geopend is. De National Gallery bestaat uit twee gebouwen, the National Gallery Building en the Royal Scottish Academy Building, die door het Playfair Project, een ondergrondse tunnel, met elkaar verbonden worden.

Scott MonumentScott Monument
De Scottish National GalleryDe Scottish National Gallery

The Scottish National Portrait Gallery

Op Queen Street bevindt zich het befaamde Scottish National Portrait Gallery. Dit museum huisvest de nationale portretten, die voornamelijk door nationale artiesten gemaakt zijn. Ook bevindt zich in dit museum the Scottish National Photography Collection. Het gebouw waarin de National Portrait Gallery zich bevindt, is opgebouwd uit rode zandsteen in gotische stijl en heeft het dogepaleis van Venetië als voorbeeld genomen. Het is gebouwd tussen 1885 en 1890.

St. Mary's Metropolitan Cathedral

De St. Mary’s Cathedral is een Schotse, Anglicaanse kerk in Edinburgh. Het is de bisschopszetel van het bisdom Edinburgh. De kathedraal werd gebouwd in het tweede gedeelte van de negentiende eeuw door Sir George Gilbert Scott. De torenspitsen zijn het bekendst van deze kathedraal en hebben zelfs een naam: Barbara en Mary. Deze torenspitsen stammen uit 1913 en 1917 en zijn ontworpen door de kleinzoon van Sir Scott.

Waar ligt New Town in Edinburgh?

Edinburgh New Town
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."