Edinburgh / Bezienswaardigheden / Greyfriars Kirkyard

Greyfriars Kirkyard & Greyfriars Bobby

De legende van Greyfriars Bobby op het spookkerkhof van Edinburgh

Greyfriars Kirkyard

De spooky Greyfriars Kirkyard is het kerkhof van de Greyfriars Kirk en bekend van de legende van Greyfriars Bobby en als schuilplaats van Poltergeist.

Info Greyfriars Kirkyard & Kirk

Locatie Het adres van de kerk is 26A Candlemaker Row, Edinburgh EH1 2QE. Dit is in Old Town vlakbij het Museum of Scotland. Greyfriars Kirkyard is het kerkhof naast de kerk.
Entree

De kerk en het kerkhof zijn gratis te bezoeken

Greyfriars Kirkyard is vooral interessant om te bezoeken, wanneer u de achterliggende legende van Greyfriars Bobby kent. Met deze spookachtige tours krijgt u de volle Greyfriars beleving of beleeft u op een andere manier de spookachtige kant van Edinburgh:

Tijden Het kerkhof is vrij toegankelijk en de kerk is alleen geopend tijdens kerkdiensten
Website Officiële website kerk

Een hond en een begraafplaats

Om de Greyfriars Kirk ligt een zeer beroemde begraafplaats ('Kirkyard'). Sinds laat zestiende eeuw vinden er op deze begraafplaats begrafenissen plaats en zijn een aantal bekende burgers uit Edinburgh hier ter aarde gelegd.

Bobby, de Skyterriër

De befaamdheid heeft de begraafplaats echter te danken aan de legende van Greyfriar Bobby, de trouwe Skyterriër die het graf van zijn baasje bleef bewaken tot aan zijn dood. In het begin van de begraafplaats is Bobby’s grafsteen te zien op de plek, waar zijn vermeende begraafplaats is te vinden. Het graf van het baasje John Gray bevindt zich dertig meter ten noorden van de ingang. Het standbeeld van de Skyterriër is te vinden voor Greyfriars Pub, welke zich vlakbij de kerk bevindt.

Greyfriars KirkyardGreyfriars Kirkyard, oftewel het kerkhof
Greyfriars BobbyGreyfriars Bobby, standbeeld voor de legendarische hond

Poltergeist & Monumenten op de begraafplaats

Naast Bobby zijn er nog andere spraakmakende monumenten te vinden op Greyfriars Kirkyard. De begraafplaats laat tal van muurschilderingen zien uit de zeventiende eeuw, die rijk zijn aan symbolen over sterfelijkheid en onsterfelijkheid. Bekende voorbeelden zijn: engel der herrijzenis en koning der terreur. Verdere monumenten zijn de bekende Martyr’s Monument, het monument van Sir George Mackenzie en het Duncan Ban MacIntyre’s Memorial. Met name het graf van Mackenzie leidt tot talloze spookverhalen over de 'Poltergeist' die nog steeds rondwaart rond zijn voormalige graf. Niet bang? Het kerkhof wordt daarom 's nachts bezocht door tal van spooktours (meer info over spooktours).

Greyfriars Kirk: de kerk met Nederlandse roots

Greyfriars Kirk is een parochiekerk in Old Town Edinburgh, die in 1620 gebouwd is. Het is een kerk in een gotische en barokke stijl. De naam Greyfriars dankt de kerk aan de orde van Franciscaanse monniken, die uit Nederland in de vijftiende eeuw zich in Edinburgh vestigden.

Nog meer reden voor een bezoek

Heeft Bobby je nog niet overtuigd om naar de Greyfriars Kirk en Kirkyard te gaan? Hier volgt een weetje: Greyfriars zou volgens de geruchten een van de inspiratiebronnen moeten zijn geweest van J.K. Rowlings Harry Potter. En wist je dat de slechtste dichter van het Verenigd Koninkrijk ooit, William McGonagall, in Greyfriars Kirkyard begraven is? Harry Potter fans herkennen de achternaam tevens als een personage uit Rowlings boeken. Toeval? Daarnaast kun je ook concerten beluisteren in Greyfriars Kirk, die vanwege de ultieme akoestiek zorgt voor een onvergetelijke muziekervaring.


Waar ligt Greyfriars Kirkyard in Edinburgh?

Edinburgh kerkhof
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."