Edinburgh / Met de boot naar Schotland

Met de boot naar Schotland

De opties voor een overtocht naar Edinburgh en Schotland met een ferry

Boot naar Schotland

Met de boot naar Schotland reizen? De opties hoe u de overtocht met de ferry (veerboot) maakt vanuit Nederland naar Schotland (Edinburgh).

Met de boot naar Edinburgh - Schotland

Wanneer u Edinburgh of een ander deel van Schotland wilt bezoeken vanuit Nederland liggen er drie opties voor de hand; of u neemt rechtstreeks het vliegtuig naar Edinburgh of u maakt (eventueel met uw eigen auto) een overtocht met de Ferry van DFDS van IJmuiden naar Newcastle. Vanuit Newcastle heeft u een aantal mogelijkheden om vervolgens de 190 kilometer naar Edinburgh af te leggen. Een laatste optie is de P&O Ferry van Rotterdam naar Hull, maar aangezien u vanaf Hull nog 413 kilometer moet afleggen richting Edinburgh is deze optie vooral interessant wanneer u met een rondreis het Verenigd Koninkrijk wilt gaan ontdekken. In dit artikel vertellen wij u meer over deze twee opties hoe u met de boot naar Schotland kunt gaan.

1. DFDS Ferry: IJmuiden – Newcastle

 • U vaart ’s nachts waarbij u in een eigen hut de nacht kunt doorbrengen. Verder zijn er op de ferry 2 eetgelegenheden en is er entertainment zoals een casino, bar en een bioscoop, waardoor u zich tijdens de overtocht van 15 uur niet hoeft te vervelen.
 • Een tweepersoonshut is beschikbaar vanaf 116 euro enkele reis (meer info DFDS Seaways)
 • U kunt uw eigen auto meenemen op de ferry, hierbij moet u rekenen op ongeveer 100 euro toeslag per enkele reis.
 • De ferry vaart dagelijks
  • Vertrek uit IJmuiden om 17:30 uur en aankomst Newcastle om 9:15 uur
  • Retour vanuit Newcastle naar IJmuiden: vertrek om 17:00 uur met aankomst in 9:45 uur in IJmuiden
  • Bekijk prijzen en beschikbaarheid via website DFDS Seaways

Van Newcastle naar Edinburgh

 1. Met de auto: Wanneer u met uw eigen auto de overtocht maakt met de ferry rijdt u in ongeveer 2,5 uur richting het centrum van Edinburgh. De afstand van de haven van Newcastle tot aan Edinburgh is 190 kilometer (118 mijl).
 2. Met de trein: DFDS biedt bij aankomst busvervoer aan naar het centrum van Newcastle. Het Centraal Station ligt ongeveer 20 minuten per bus vanaf de haven. Vanaf het treinstation in Newcastle reist u in ongeveer anderhalf uur rechtstreeks naar het treinstation van Edinburgh. Er rijden gemiddeld drie treinen per uur, prijzen van tickets variëren en een enkele reis is al mogelijk vanaf £10.70. Bekijk tickets en tijden via de website van National Rail Enquiries.

2. P&O Ferry: Rotterdam - Hull

Wanneer u in de buurt van Rotterdam woont kunt u ook overwegen de veerboot van P&O Ferries tussen Rotterdam en Hull te nemen.

 • Deze overtocht vaart dagelijks en duurt 12 uur (u vertrekt vanuit de Europort Haven van Rotterdam om 21:00 uur en arriveert in Hull om 8:00 uur).
 • Bij aankomst in Hull moet u echter nog 413 kilometer (240 mijl) afleggen richting Edinburgh. Deze autorit duurt bijna 5 uur.
 • Een enkele reis (2 personen en 1 auto) met eigen hut is mogelijk vanaf 219 euro.
 • Bekijk prijzen en beschikbaarheid via website Direct Ferries
Boek uw overtocht naar Hull

Boottocht voordeliger?

In eerste instantie lijkt de overtocht met de veerboot een stuk duurder dan te vliegen naar Schotland. Voordelen van de overtocht per boot zijn echter dat u mogelijk geen huurauto nodig heeft, u ook betaald heeft voor tweemaal een overnachting op de veerboot, tijdens de reis het comfort heeft van een hut inclusief entertainment op de boot, geen bagagebeperkingen van het vliegtuig heeft en een duurzamere manier van reizen heeft dan het vliegtuig.

Conclusie: Met de boot naar Schotland is zeker interessant als u met uw auto een rondreis door Schotland wilt maken, voor een korte stedentrip Edinburgh bent u voordeliger uit, zowel financieel als qua tijdsbeparing, door rechtstreeks te vliegen op Edinburgh (meer info vliegen naar Edinburgh).

Boot naar Edinburgh
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."