Edinburgh / Bezienswaardigheden / Royal Yacht Brittania

Royal Yacht Brittania & Leith

De koninklijke jacht gelegen in de haven van Leith (Edinburgh)

Royal Yacht Brittania Edinburgh

In de havenwijk van Edinburgh, Leith, ligt de Royal Yacht Brittania. Lees alle info hoe u deze indrukwekkende koninklijke jacht met een rondleiding kunt bezoeken.

Info Royal Yacht Brittania

Adres Ocean Dr, Leith, Edinburgh EH6 6JJ
Vervoer De koninklijke jacht ligt in de havenwijk Leith, welke op 3,5 kilometer van het oude centrum ligt. De makkelijkste manier om deze wijk te bezoeken is met de 'Majestic Route' van de Hop on hop off bus (meer info). U kunt ook gebruik maken van de reguliere 'Lothian Bus' (nummers 11, 22 en 35) vanuit het centrum van Edinburgh. Buskaartjes kunnen met gepast geld gekocht worden bij de buschauffeur.
Tickets
  • Ticket volwassenen, incl. Nederlandse audioguide € 19,82 (online reserveren)
  • Studenten en 60 plussers € 10,65
  • Tot 5 jaar gratis en 5 - 17 jaar € 9,81
Tickets reserveren

Bespaartip: Wilt u ook Edinburgh Castle en Holyroodhouse bezoeken? Dan raden wij u het Royal Edinburgh Ticket aan voor € 69,60. Bij dit Royal Edinburgh Ticket zit tevens een Hop-on- hop-off Bus Tour inbegrepen. Met deze stadspas heeft u de belangrijke bezienswaardigheden geregeld!

Royal edinburgh Ticket
Tijden
  • November - maart: 10:00 - 15:30 uur
  • April - oktober: 9:30 - 16:30 uur
  • 25 december en 1 januari gesloten

Bezoek de koninklijke jacht in Leith

Veertig jaar lang was de Royal Yacht Britannia het officiële vervoersmiddel van de Britse koninklijke familie over zee. Tegenwoordig kun je het koninklijke jacht bezoeken in de havenplaats van Edinburgh, Leith. Bezoek het uit vijf dekken bestaande jacht van de koninklijke familie samen met een audiogids en leer meer over de staatsvertrekken en de kajuiten van de bemanning.

The Royal Yacht Britannia

Voor meer dan 44 jaar voer de Britannia de Britse vorsten over de wereld rond. De Britannia was het laatste jacht van de in totaal 83 koninklijke jachten. In totaal heeft de Britannia meer dan een miljoen zeemijlen gevaren op weg naar circa 968 staatsbezoeken over de hele wereld. Het is niet verwonderlijk dat het schip meerdere sleutelrollen gespeeld heeft in grote historische gebeurtenissen. Britannia was eveneens bekend om de grote staatsbanketten, die er aan het dek georganiseerd werden. De Royal Apartments hebben vele bekende wereldleiders van een onderkomen voorzien.

Wat is er te zien op de Royal Yacht?

Het hoogtepunt volgens velen bij een bezoek aan de Royal Yacht is de bezichtiging van de Queen’s Bedroom. Andere ruimtes, die je zult zien, zijn de States Apartments, de State Diner Room en de machinekamer. Bezoek ook de beroemde Sun Lounge, waar de koningin graag vertoefde om te ontbijten of thee te drinken. Of werp een blik op de Admiral Quarters, waar de admiraal werkte en vaak at tijdens zijn bezoek aan de Royal Yacht. Waar vroeger de Britse vorsten genoten van spellen en entertainment, kun je tegenwoordig een hapje eten en genieten van het zicht over de zee.

Royal Yacht BrittaniaDe koninklijke jacht 'Brittania'
LeithLeith, de bruisende havenwijk van Edinburgh

Het nog steeds bruisende Leith

Leith is een gezellige havenwijk in het noorden van Edinburgh. Aangezien de bruisende haven zich hier bevond in de achttiende eeuw, was Leith de hoofdhaven van Schotland voor producten, zoals wol, wijn, kruiden en ruwe materialen. In 1920 werd Leith officieel een deel van Edinburgh. Het jacht van de Britsen monarchen meerde aan in Leiths Ocean Terminal na haar laatste vaart gemaakt te hebben en hier ligt het schip nog steeds. Ofschoon Leith daarom bekend werd onder de toeristen heeft deze wijk ook zijn eigen charme.

Vernieuwende restaurants

Wat betreft restaurants hoef je in Leith niet te verhongeren. Overal vind je unieke, innovatieve restaurants en er zijn zelfs twee Michelin restaurants in de wijk te vinden: The Kitchin en Restaurant Martin Wishart. Hedendaags voedsel in een gezellige sfeer kun je in Borough’s vinden. Of bezoek een van de vele visrestaurants, zoals Ship on the Shore. Ben je meer van de Italiaanse of Aziatische keuken, bezoek dan East Pizzas respectievelijk Lucky Yu. Voor de lunch hoef je ook niet ver te zoeken. Leith biedt je de grootste sandwiches aan in Alby’s. Het eerste wijncafé van de havenplaats is Toast en voor de coffee lovers heb je Williams and Johnson.


Waar ligt de Royal Yacht Brittania?

Edinburgh koninklijk jacht
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."