Edinburgh / Bezienswaardigheden / Edinburgh Castle

Edinburgh Castle Schotland

Het kasteel in Edinburgh Schotland - Info & Tickets

Edinburgh Castle

Bovenop Castle Rock ligt het imposante Edinburgh Castle. Alle info, tours en online tickets voor het bezoeken van het kasteel in de hoofdstad van Schotland.

Edinburgh Castle Tickets & Tours

Locatie Castlehill, Edinburgh EH1 2NG (Het kasteel is het startpunt van de Royal Mile. Sommige hop on, hop off-bustours stoppen vlakbij het kasteel)
Tickets

Let op: wegens beperkte capaciteit is het noodzakelijk online Edinburgh Castle tickets te reserveren

Tickets reserveren

Bespaartip: Wilt u ook het Palace of Holyroodhouse en de Royal Yacht Brittania bezoeken? Dan raden wij u het Royal Edinburgh Ticket aan voor € 69,60. Bij dit Royal Edinburgh Ticket zit naast het Edinburgh Castle ticket tevens een Hop-on-hop-off Bus Tour inbegrepen. Met deze stadspas heeft u de belangrijke bezienswaardigheden geregeld!

Royal Edinburgh Ticket
Tijden Dagelijk geopend:
  • Zomers (1 april - 30 september) 9:30 - 18:00 uur (last entry 17:00 uur)
  • Winters (1 oktober - 31 maart) 9:30 - 17:00 uur (last entry 16:00 uur)
  • 25 en 26 december gesloten
Tip Elke dag (behalve zondag) om 13:00 uur is het 'One o'Clock Gun'. Sinds 1861 wordt er bij het kasteel om dit tijdstip een kanon afgeschoten, zodat vroeger de schepen in de Firth of Forth hun maritieme klokken op tijd konden zetten. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden.

Edinburgh Castle: de belangrijkste historische locatie

Wanneer je de Schotse hoofdstad Edinburgh bezoekt, kan een bezoek aan het Edinburg Castle niet uitblijven. Het is een van de belangrijkste bouwwerken van de stad, waarvan het oudste deel reeds uit de twaalfde eeuw stamt. Een groot deel van de gebouwen komt echter uit de 17e eeuw, toen het kasteel van Edinburgh niet langer diende als koninklijk paleis maar als garnizoenkasteel. Deze link met het leger heeft het kasteel tot zelfs nu behouden, want het Regimental Museum en het National War Museum zijn nog steeds in het kasteel gevestigd. Ook andere gebouwen kun je in het kasteel vinden, zoals het Royal Palace, waar de juwelen van het Schotse koningshuis uitgestald zijn en je de kroningsteen, de Stone of Scone, kunt vinden.

Edinburgh CastleDe opvallende Castle of Edinburgh
kasteel van EdinburghUitzicht vanaf het kasteel van Edinburgh

Geschiedenis van het kasteel in Schotland

Edinburgh Castle heeft een rijke geschiedenis en gevestigd op de vulkanische rots Castle Rock had het kasteel een strategische positie. In de twaalfde eeuw werden de eerste bouwwerken, waaruit het fort bestaat, gebouwd en vele historici zijn van mening dat Edwin van Northumberland de stichter was van het kasteel. De St. Margarets Chapel stamt uit deze begintijd van het kasteel. Vanaf de twaalfde eeuw werd een deel van het kasteel gebruikt als gevangenis en in 1510 werd in opdracht van koning James IV de Great Hall gebouwd. Kasteel Edinburgh speelde tevens een rol in belangrijke conflicten tussen Schotland en Engeland, zoals de Schotse onafhankelijkheidsoorlog in 1300 en de Jacobitische Opstand van 1746. Volgens verscheidene onderzoeken is het kasteel maar liefst 26 keer belegerd, waardoor het een van de meest belegerde kastelen in het Verenigd Koninkrijk is.

Bezoek aan Edinburgh Castle

Er zijn meerdere manieren om Edinburgh Castle te bezichtigen. Je kunt op je eigen tempo het kasteel bezoeken. Tevens vertrekken er verscheidene tours met gids dagelijks door het kasteel. Ook kun je middels een audioguide het kasteel bezichtigen. Welke manier je ook kiest, houd er rekening mee dat je de hoogtepunten van Edinburgh Castle ziet, want deze zijn het meer dan waard. Een bezoek aan Edinburgh Castle duurt gemiddeld twee tot drie uur en het is vanwege de capaciteit sterk aanbevolen uw tickets vooraf te reserveren. Er is een horeca voorziening in het kasteel aanwezig voor een vlugge hap.

De Great Hall

De Great Hall werd gebouwd in opdracht van koning James IV en was klaar in 1511. Kenmerkend aan de Great Hall is het houten plafond, dat rust op stenen die gebeeldhouwd zijn in hoofden en Schotse symbolen, zoals de distel. Bezoek de ruimte, waar de grote banketten en staatszaken plaatsvonden. Toen Cromwells leger het kasteel in 1560 veroverde, maakte hij de Great Hall tot barakken voor zijn soldaten en later in een militair hospitaal. De Great Hall is tegenwoordig in zijn oorspronkelijke staat hersteld en stelt wapens en wapenuitrustingen aan het publiek tentoon.

De Royal Palace

De Royal Palace is het gebouw, waar de Schotse koningen en koninginnen van de familie Stuart voor eeuwen vertoefd hebben. Mary, the Queen of Scots, baarde hier haar zoon James VI. Koning Charles I was de laatste koning, die hier woonde. De Royal Palace bevindt zich op de Crown Square. De Royal Palace ondervond flink wat schade door de Lang Seige van 1617, maar het werd herbouwd van binnen en buiten tot zijn huidige staat. In de Royal Palace vind je de Honours of Scotland, de Schotse kroonjuwelen en de bekende Stone of Destiny alias de Stone of Scone, in de Crown Room.

Edinburgh Castle
Castle Edinburgh

St. Margaret’s Chapel

De St. Margaret’s Chapel voor de koninklijke familie is het oudste gebouw in Edinburgh Castle. Koning David I bouwde de kapel voor zijn moeder Margaret, nadat deze in 1093 in het kasteel overleden was. Tegenwoordig is St. Margaret’s Chapel open voor bezoekers, maar worden er ook nog steeds huwelijken in deze kapel voltrokken. De sierlijke bogen bevinden zich nog in originele staat, terwijl bijvoorbeeld de glas-in-loodramen vernieuwd zijn.

Mons Meg

Een ander hoogtepunt is het voor die tijd geavanceerde kanon Mons Meg, welke vernoemd is naar de Belgische plaats waar dit kanon gefabriceerd was. In 1457 was het kanon aan koning James II geschonken. Het wapen woog maar liefst zes ton en was in staat om een kanonskogel van honderdvijftig kilogram voor 3.2 kilometer weg te schieten. In 1681 scheurde de loop van het kanon en werd er niet meer mee geschoten. In 1829 kwam het kanon terug naar Edinburgh na vijfenzeventig jaar van Schotse bodem te zijn weggeweest.

Tour langs de musea in het kasteel

Edinburgh Castle is op zich al een museum te noemen, maar huisvest tegenwoordig ook een aantal bekende musea, zoals het National War Museum, de Royal Scots museum en de Royal Scots Dragoon Guards Museum. De laatste twee worden samen ook wel de Regimental Museums genoemd. Het National War Museum zit in je ticket van Edinburgh Castle inbegrepen. Het bezoeken van de Regimental Museums is gratis.

Festivals in Edinburgh Castle

Van tijd tot tijd vinden er ook een aantal spraakmakende evenementen plaats in het Schotse kasteel. In de zomers vinden er jaarlijks concerten plaats in het kasteel tijdens het Edinburgh Festival Fringe. Dagelijks wordt de One O’clock gun afgeschoten om een uur precies en jaarlijks wordt Castle Edinburgh eveneens gebruikt voor de Military Tattoo.

Wil je Edinburgh Castle bezoeken?

Belangrijk! Normaal kon je Edinburgh Castle tickets aan de kassa kan kopen, maar sinds corona is het noodzakelijk tickets online te reserveren vanwege de beperkte capaciteit. De prijs van je ticket is afhankelijk van welke manier je het kasteel Edinburgh Castle bezoekt: zelfstandig, met een audioguide of met een gids.


Waar ligt het kasteel in Edinburgh?

Het kasteel Edinburgh ligt bovenop Castle Rock en is het startpunt van The Royal Mile in de Old Town van Edinburgh Schotland.

Edinburgh castle
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 287 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."