Edinburgh / Bezienswaardigheden / St. Giles Cathedral

St. Giles' Cathedral Edinburgh

De kathedraal 'High kirk' in Old Town van Edinburgh

Kathedraal Edinburgh

St Giles' Cathedral in Edinburgh bezoeken? Info over de kathedraal 'High Kirk' aan de Royal Mile in het oude centrum van Edinburgh.

Info kathedraal van Edinburgh

Adres High St, Edinburgh EH1 1RE
Entree Gratis
Openingstijden
  • Maandag t/m zaterdag van 10:00 - 14:00 uur
  • Zondags gesloten
Website Officiële website

De kathedraal van Edinburgh

Aan de Royal Mile in Old Town Edinburgh ligt een enorme kathedraal: de St. Giles Cathedral. In opdracht van koning David I werd de St. Giles Cathedral in 1124 opgericht. De kathedraal van Edinburgh dankt zijn naam aan de canon Richard Giles. Nadat de kathedraal meerdere keren door de Engelsen aangevallen was, is deze toch overeind gebleven en kan nog steeds bezocht worden.

Kathedraal EdinburghDe kathedraal van Edinburg aan de Royal Mile
St. Giles' Cathedral of EdinburghInterieur van de St. Giles' Cathedral of Edinburgh

De must sees in St. Giles Cathedral

Wanneer je de kathedraal aan de Royal Mile een bezoek brengt, zijn er een aantal zaken die je niet mag missen. Zo heb je de onder andere:

The Green Men

The Green Men zijn beeldhouwwerken, die in West Europa immens populair waren in kerken en op grafstenen. De beeldhouwwerken bestonden uit mensenhoofden of katachtige wezens, waaruit gebladerte uit de mond en oren groeiden. The Green Men waren vermoedelijk een symbool van het paganisme, waar het de oneindige cyclus van de natuur moest weergeven. De christenen namen dit symbool over om de herrijzenis van Christus mee te symboliseren. De meeste hoofden van St. Giles stammen uit de veertiende en zestiende eeuw.

The King’s Pillar

Aan de eindzijde van de kathedraal van Edinburgh vind je St. Giles’ befaamde King’s Pillar, die vier middeleeuwse stenen schilden draagt. Deze schilden laten het wapensymbool zien van koning James II, zijn vrouw Mary en kroonprins James III. Het vierde schild gaf de Franse Fleur-de-lyls weer, het symbool van de hertog van Bourgondië die Mary had opgevoed aan zijn hof.

The Stained Glass

De St. Giles Cathedal staat bekend om zijn grote collectie van glas-in-lood ramen. Het oudste glas in de kathedraal van Edinburgh stamt uit 1873. Het meest bekende glas-in-lood werk is het Burne-Jones raam en het grote raam aan de westzijde ter ere van dichter Robert Burns uit 1985. Er zijn slechts fragmenten bewaard gebleven van ouder glaswerk, aangezien de Hervormers dit vernietigden vanwege de Heiligen die het glas weergaven.

John Knox statue

John Knox was de hoofdpriester ten tijde van de Schotse Reformatie. Hij bleef minister van St. Giles tot zijn dood in 1672. Gedurende de negentiende eeuw wilde men een monument voor Knox oprichten, waarna in 1902 besloten werd een beeld voor hem op te richten aan de noordwestelijke muur van het Albanië gangpad. De beroemde Schotse beeldhouwer Pittendrigh MacGillivray kreeg deze opdracht. In 1906 werd het zes voet lange standbeeld van brons getoond.

Activiteiten in de buurt van de kerk


Waar ligt de kathedraal in Edinburgh?

Edinburgh kathedraal
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 8 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische vakantie in Schotland gehad door de goede tips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh."